Jornada de portes obertes de la Biblioteca de Catalunya

Com cada any, la Biblioteca de Catalunya ofereix una Jornada de Portes Obertes el dia de Sant Jordi, des de les 10 del matí fins a 2/4 de 8 del vespre. N’adjuntem el fullet explicatiu de la visita.
 
Els fons de la Biblioteca de Catalunya són rics i diversos, recullen el testimoni de la creació literària, artística i científica produïda al llarg de molts anys. Es tracta d’un llegat patrimonial irrepetible, construït a través de compres finançades per la institució i donatius de moltes persones, entitats i organitzacions que amb el seu suport han col·laborat en la formació d’un conjunt bibliogràfic de màxim interès per al país.
 
Com és tradicional en la Jornada de Portes Obertes, al llarg del recorregut de la visita hi haurà un seguit de mostres i actuacions, que aquest any seran les següents:
 
– Una exposició de documents relatius a la sardana, a l’Espai Zero. N’adjuntem el tríptic.
 
– Una mostra relativa a Joan Maragall amb motiu de l’any Maragall, a la Sala de Consulta de Reserva. Entre les peces destaquen un relleu en bronze de La vaca cega de Manolo Hugué, llibres d’edició limitada il·lustrats pels nostres millors artistes, i enregistraments descatalogats d’obres musicades sobre poemes de Joan Maragall.
 
– A les sales generals de lectura, es podran veure publicacions dels darrers cent anys i altres materials relacionats amb la celebració de Sant Jordi (premis Sant Jordi, cartells de la diada, la rosa…).
 
– Una mostra sobre el Barça, a la Sala Cervantina. Entre els documents exposats destaquen l’obra De arte gymnastica de Mercuriale, de l’any 1601, que fomenta l’ús de l’esport; una fotografia de 1953 amb Kubala i Di Stefano amb la samarreta del Barça al Camp Nou; la postal sonora Himne a l’Estadi de 1957 –primer himne on apareix la paraula Barça–; una carta d’Agustí Montal a Josep Trueta de 1974 comentant el fitxatge de Johan Cruyff, i tres versions del Cant del Barça de Manuel Valls i Gorina de 1986.
Ex jugadors del F.C. Barcelona, membres de l’Agrupació Barça Veterans, atendran el públic entre les 12 i les 13 hores i entre les 17 i les 19 hores.
 
– El Museu del Llibre Frederic Marès, habitualment tancat al públic, on es mostren manuscrits, pergamins, incunables i enquadernacions del fons donat per Frederic Marés a la BC.
 
– Un audiovisual sobre la història, col·leccions i serveis de la Biblioteca.
 
– Interpretacions de música en viu cada mitja hora, amb el piano que va pertànyer a Enric Granados, i altres instruments. Entre els intèrprets hi haurà coneguts artistes i una orquestra infantil. Adjuntem el corresponent programa d’actuacions.
 
A més, s’inauguraran les instal·lacions de l’activitat Llegim al jardí, que restarà oberta fins al 31 d’agost de 2010 i que permetrà agafar en préstec determinats documents de la BC i baixar a llegir-los als jardins, on es disposarà de taules, cadires i servei Wi-Fi. L’activitat s’acompanyarà de diversos plafons explicatius sobre la història de la institució, de l’edifici i dels diferents tipus de plantes que poden veure’s al jardí.
 
I es podrà gaudir del magnífic edifici gòtic de l’antic Hospital de la Santa Creu.
 
La visita es podrà fer guiada o de forma lliure.
 
Cordialment,
 
Àrea de Difusió
Biblioteca de Catalunya