Exposició “Barcelona a mà. Guies urbanes, 1776-2004”

Inici: 08 de novembre de 2012
Fi: 30 d’abril de 2013

web

Vestíbul de la Casa de l’Ardiaca.

Horari: De dilluns a divendres de 9 a 20:30 h / Dissabtes de 9 a 13 hores

La biblioteca de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona conserva una important col·lecció de guies urbanes de Barcelona editades a partir de la segona meitat del segle xviii i fins a l’actualitat.

Els exemplars més antics són manuals estrictament funcionals, amb dades sobre institucions públiques i agents econòmics privats, que s’adrecen sobretot als forasters que visiten la nostra ciutat per raó dels seus negocis. A mesura que avança el segle xix, el gènere s’amplia i es diversifica, amb una voluntat d’introspecció, i els ingredients històrics i monumentals van guanyant protagonisme, amb el suport de dibuixos i, més tard, de fotografies. Cap a final del segle xix, la història i els monuments antics deixen de ser els únics elements de prestigi i Barcelona s’exhibeix també com a ciutat moderna: les guies obren pas al nou espai de l’Eixample i a l’arquitectura que s’hi encabeix, especialment la modernista.

Al llarg del segle xx, l’emergència de Barcelona com a pol d’atracció turística, un procés lent i discontinu però finalment abassegador, ha fet que es multipliquin les guies en diferents idiomes que informen sobre els atractius culturals i l’oferta d’oci i exalten selectivament alguns elements del patrimoni, en particular l’obra d’Antoni Gaudí.

Des de la darreria del segle xix, l’evolució de les guies ha estat fortament ritmada pel seguit de celebracions d’abast internacional que, en mesura variable, han suposat salts en l’autoconsciència urbana i en la projecció externa de Barcelona: l’Exposició Universal de 1888, l’Exposició Internacional de 1929, el Congrés Eucarístic Internacional de 1952, els Jocs Olímpics de 1992 i el Fòrum Universal de les Cultures de 2004.

La mostra ofereix una petita selecció d’aquesta àmplia col·lecció bibliogràfica que, en conjunt, constitueix una font de gran importància per al coneixement de la ciutat.