8é PREMI EUROPEU DE L’ESPAI PÚBLIC URBÀ

El Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà és un certamen biennal organitzat per set institucions europees amb l’ànim de reconèixer i estimular els projectes de recuperació i defensa de l’espai públic a les nostres ciutats. El Premi, creat l’any 2000, celebra la seva setena edició l’any 2012.

web

ER QUÈ ESPAI PÚBLIC?

Vinculada des dels seus orígens a la idea d’igualtat, pluralitat i progrés, la ciutat europea s’enfronta avui a nous reptes derivats del seu creixement exponencial i d’una major complexitat social i cultural. Als seus espais públics es concentren i s’expressen alguns dels principals problemes de la societat actual: segregació, urbanització sense control i mancances a l’hora de fer efectius el dret a l’habitatge i el dret a la ciutat són alguns dels fenòmens que posen en perill l’ideal de comunitat oberta i democràtica que és propi de la ciutat europea.

El Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà és un certamen biennal que pretén reconèixer i fomentar la creació, recuperació o millora de l’espai públic, entenent el seu estat com un clar indicador de la salut cívica i col•lectiva de les nostres ciutats.

CONVOCATÒRIA

El Premi té caràcter honorífic i s’atorga conjuntament als autors i promotors de les obres seleccionades. Els guanyadors del Premi (el premi i les mencions honorífiques) rebran el diploma corresponent i el guanyador del premi rebrà, a més, una placa commemorativa. Les obres premiades, les finalistes i una selecció feta pel jurat seran publicades a l’Arxiu Europeu de l’Espai Públic Urbà, que recull i divulga les millors intervencions presentades al certamen des dels seus inicis. Així mateix, les obres premiades formaran part de l’exposició itinerant del Premi 2014.

JURAT INTERNACIONAL

El Jurat d’aquesta edició tindrà la composició següent:

Presidenta:
Carme Ribas, en representació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Vocals:
Matevž Čelik, director del Museum of Architecture and Design (MAO)
Sarah Ichioka, directora de The Architecture Foundation (AF)
Juulia Kauste, directora del Museum of Finnish Architecture (MFA)
Francis Rambert, director de La Cité de l’Architecture et du Patrimoine (Cité)
Peter Schmal, director del Deutsches Architekturmuseum (DAM)
Dietmar Steiner, director de l’Architekturzentrum Wien (Az W)

Secretari:
David Bravo i Bordas, en representació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

El Jurat prendrà en consideració només aquelles intervencions que compleixin les condicions de participació i podrà declarar desert el certamen. Les funcions de secretariat seran assumides pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, que designa el secretari que assistirà el jurat i aixecarà l’acta de les sessions durant el procés de selecció de les obres.

CALENDARI

– 21 d’octubre de 2013 – 23 de gener de 2014 – període d’inscripció

– 3 i 4 d’abril de 2014 – sessió final de treball del Jurat al CCCB

– 19 de juny de 2014 – cerimònia de lliurament del Premi