El Guix a la construcció.I JORNADA TÈCNICA

web

Data: 24 d’octubre de 2014
Lloc: Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Òdena
Inscripció: 20-25€ (veure web)

cropped-capc3a7alera-3

Tradicionalment i des de l’antiguitat el guix i la calç, juntament amb la pedra, la terra, la fusta i la ceràmica, han estat materials emprats en la construcció d’edificis, ja sigui en aquells més monumentals com en els més lligats a l’arquitectura popular.

L’aparició del ciment va fer que la utilització d’aquests dos materials entrés en una davallada que va motivar al seu desús i la consegüent desaparició de l’ofici.

Darrerament s’han comprovat els efectes nocius que la utilització del ciment provoca en les construccions i per això mica en mica hi ha el convenciment de que cal recuperar l’ús d’aquests materials i molt especialment en treballs de restauració.

Aquesta recuperació ja ha començat des de fa uns anys pel que fa a l’ús de la calç, però el guix, malgrat subsistir com a material de revestiment d’interior, encara segueix sent el gran desconegut en la majoria d’aplicacions tradicionals, especialment com a material d’exteriors o estructural.

En aquesta jornada volem reivindicar el paper del guix i fer un primer repàs a l’estat de la qüestió del seu coneixement i utilització en la restauració a les nostres contrades, amb el convenciment que caldrà seguir amb noves jornades tècniques, teòriques i pràctiques, per retornar el guix al lloc que li correspon.