El Rec Comtal. Passat, present i futur. Exposició, itineraris i conferències

web

Història. Exposició, conferències i un parell d’itineraris per reivindicar i recuperar la memòria de l’antiga séquia comtal, el llegat del Rec Comtal. Del 09/02/2018 al 29/03/2018.

L’imaginari col·lectiu i la memòria ciutadana de la població barcelonina ha començat els darrers anys a destacar de manera singular el mil·lenari Rec Comtal. Construït al segle X, o fins i tot abans, encara sobreviu en els primers trams del seu recorregut. Aquesta exposició pretén donar a conèixer de forma sintètica i entenedora l’evolució històrica d’aquesta séquia i la seva situació actual dins de la Barcelona postindustrial del segle XXI, així com també dins de Montcada i Reixac, on esta situada la seva mina.

·Inauguració de l’exposició: divendres 09/02/2018, a les 19h
Sala Exposicions Can Fabra
La mostra es podrà visitar fins al 29/03/2018.

Al mateix temps, es pretén esbrinar quin pot ser el seu futur, que desitgem que sigui el més digne possible amb la col·laboració de les Institucions Públiques i de la pròpia ciutadania a títol col·lectiu i personal. S’ha programat un cicle de conferències i uns itineraris al voltant del Rec Comtal:

Conferències: Totes es celebraran a l’Auditori de Can Fabra a les  19h

– 15/02/2018: Records i vivències del Rec Comtal. Taula rodona amb veïnes i veïns de Montcada, Vallbona, Trinitat i Sant Andreu. Moderador: PAU VINYES I ROIG, Historiador i Vicepresident del CEII. Intervenen: MONSERRAT SALA i MARGARITA FÀBREGAS (per Sant Andreu), M. ROSA MARTÍNEZ GÓMEZ i FRANCISCO EXPÓSITO MUÑOZ (per Trinitat Vella) i veïns/veïnes de Vallbona i Montcada –Can Sant Joan

-22/02/2018: El Rec Comtal i el Besòs.  PERE VERGER, Enginyer d’Aigües de Barcelona.

-01/03/2018: Els orígens medievals de la sèquia, hipòtesis i evidències. A càrrec de CARME MIRÓ, Arqueòloga i Responsable del Pla Bàrcino del Servei d´Arqueologia de Barcelona.

-15/03/2018: El Rec Comtal a Sant Andreu de Palomar i el Centre d´Interpretació del Rec Comtal. A càrrec de JORDI PETIT, historiador, arqueòleg i membre de Junta del CEII.

-22/03/2018: Actuacions en el Rec Comtal a l´entorn de Vallbona i el Turó de Montcada. A càrrec de JOAQUIM CALAFÍ, director de l´Àrea de Serveis Tècnics del Consorci del Besòs

 

Itineraris: Cal reserva prèvia través de l’adreça electrònica de ceii.santandreu@gmail.com

25/02/2018, a les 10h (Estació tren Sant Andreu Arenal): Els trams vius del Rec Comtal des de la Boca mina de Montcada fins a la Trinitat Vella. A càrrec de MANEL MARTÍN, Doctor en Història i Vicepresident del CEII.

-18/03/2018, a les 10h (Plaça Orfila): Els trams arqueològics del Rec des del Parc Arqueològic fins a la Sagrera. A càrrec de JORDI PETIT. Historiador, arqueòleg i membre de Junta del CEII

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona, des de la seva fundació el 1982 ha desenvolupat una activa i incessant tasca de recerca, defensa i divulgació del tresor patrimonial, històric i ecològic que representa aquesta canalització d’origen medieval. Aquesta Exposició recupera, en bona part, l’esperit i alguns materials d’una fins ara única i emblemàtica exposició que tingué lloc l’any 1987 a Sant Andreu, que va ser organitzada pel CEII. La conscienciació de la societat civil sobre la importància social, econòmica, històrica i política del Rec Comtal ens engresca a continuar treballant en noves investigacions, en la seva dinamització i en la seva divulgació per tot arreu on calgui.

Programa