1978-2017: 40 Cursets defensant el patrimoni

Veure web

Des de fa quaranta anys, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) organitza el Curset: Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, que ha esdevingut l’activitat formativa i cultural més longeva de totes les que porta a terme, així com una de les més multitudinàries quant a participació. El fet de que ja se n’hagin celebrat quaranta edicions evidencia l’interès i el reconeixement assolit per aquestes jornades, que, sens dubte, han esdevingut el llegat tangible tant de l’antiga Comissió de Defensa del Patrimoni Arquitectònic de la Demarcació de Barcelona, que en va organitzar les primeres dinou edicions (1978-1996), com de l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), nascuda de la primera, que n’ha tutelat les vint següents (1997-2016). Per tal de commemorar aquesta assenyalada efemèride i revaloritzar les activitats que al llarg de tots aquests anys s’han anat desenvolupant al voltant del Curset (ponències, debats, actes i visites complementàries), la Junta Directiva de l’AADIPA va acordar que el tema del XLè Curset fos precisament aquest: una reflexió sobre les trenta-nou edicions precedents.

Va ser en el marc de l’organització del XLè Curset que es va decidir d’emprendre un projecte paral·lel, força ambiciós, consistent en localitzar almenys un exemplar original dels programes, les carpetes, els pòsters de promoció, els dossiers de ponències i d’activitats, els diplomes, les acreditacions i altre material de difusió produït per a la realització de cadascuna de les edicions del Curset per a, després, escanejar aquesta important informació, en el seu format original, i posar-la a disposició del públic general de manera permanent a través d’aquest apartat de la pàgina web de l’AADIPA.

La documentació recopilada procedeix de la Biblioteca del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Arxiu de l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció del Patrimoni Arquitectònics (AADIPA), l’Arxiu documental del Servei de Patrimoni Arquitectonic Local de la Diputació de Barcelona i els fons personals de Francesc Xavier Asarta Ferraz, Antoni González Moreno-Navarro, Glòria Bassegoda i Vilagrassa, Maria Llinàs i Català i Mireia Barnadas i Ribas, arquitectes, i Raquel Lacuesta Contreras, historiadora.