PATRIMONI CUSTODIAT. Biblioteques, arxius i centres de documentació especialitzats. Tema del proper curset AADIPA d’aquest 2021

La Casa de l’Ardiaca. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Un edifici històric proclamat bé cultural d’interès nacional

El passat mes de desembre es va aprovar en l’assemblea de l’AADIPA la candidatura d’en Dídac Gordillo i Ana Chust, per dirigir el XLIVè Curset de Patrimoni.

Aquesta edició, que portarà per títol “PATRIMONI CUSTODIAT. Biblioteques, arxius i centres de documentació especialitzats”.

Vol posar en valor aquests espais de custodia que preserven la memòria col·lectiva i la cultura de cada societat,  amb unes particularitats arquitectòniques específiques, segons les corrents arquitectòniques.

Vol, també, posar en valor la documentació que salvaguarden (llibres, dibuixos, plànols, mapes, fotografies, projectes, llicències, maquetes, enregistrament de veus…), imprescindible per als informes previs i plans directors precedents als projectes de intervenció patrimonials.

Les Jornades són un punt de trobada, de reflexió i de debat. Actualment la connexió en línia està transformant aquests espais, ja no són un dipòsit de llibres i manuscrits i llocs de consulta i lectura, és un edifici viu, un punt de trobada social. Com i quins valors d’aquests edificis hem de mantenir en una societat canviant? Hem de museïtzar les biblioteques històriques? Com valorem l’arquitectura bibliotecària sense el fons documental que salvaguardava? Com accedirem en un futur a les biblioteques BIM?

L’equip organitzador ja s’ha posat en marxa. Esperem que la pandèmia ens deixi celebrar el curset de forma presencial, i ens retrobem tots els professionals que el darrer any no vam cabre a les pantalles. Us anirem informant de les activitats i esperem que aviat poguem fer visites. Recordeu que moltes biblioteques i arxius segueixen oberts.