Col·lecció MACBA 24

Inici: 11 de febrer de 2011
Fi: 04 de setembre de 2011 
Plaça dels Àngels, 1 -08001 Barcelona
Horari: De dilluns a divendres, d’11 a 19.30 h/Dissabtes, de 10 a 20 h/Diumenges i festius, de 10 a 15 h/Dimarts no festius, tancat
Entrada: veure preus a la web

Web

Comissaris: Bartomeu Marí i Antònia Maria Perelló.
Organització i producció: Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Aquesta presentació de la Col·lecció MACBA comporta un nou eix argumental: el que respon a la hipòtesi que estableix que, en el nostre context cultural, l’eclosió estètica de la modernitat té lloc a partir de la dècada de 1950 (i no a les primeres dècades del segle xx). Aquesta florida de formes materials noves es produeix en un entorn en què la pràctica de les arts és difícilment separable de la de l’arquitectura o el disseny(…)
La Col·lecció MACBA vol posar èmfasi en com es va imprimir una nova estètica, des de diversos àmbits creatius, en la qual les primeres mostres del racionalisme arquitectònic convivien amb l’auge de la pintura informalista, gestual, cromàticament càustica i relativament irracionalista. (…) Tardà, el racionalisme en arquitectura ja és distant dels seus preceptes fundadors, i la seva expressió és crítica amb la tabula rasa que proposava construir un món nou sense relació amb la tradició. Team 10, un grup internacional d’arquitectes entre els quals hi ha José Antonio Coderch, va vehicular així aquesta crítica al modernisme ortodox i va contribuir a «regionalitzar» conceptes arquitectònics en què també trobem l’empremta de Sartoris, Ponti i Zevi, que s’estén a la pràctica del disseny.

Antoni Bonet va ser l’arquitecte escollit per la família Gomis-Bertrand per construir la seva casa a la finca coneguda com La Ricarda. No només va ser un excel·lent exemple de l’arquitectura domèstica moderna del país, sinó que es va constituir en un autèntic centre d’irradiació cultural de gran transcendència (…)

Notes de premsa relacionades: Oteiza y Coderch se cruzan en el Macba/El País