La tàpia a Catalunya. Pervivència i desaparició. El testimoni dels últims tapiadors del Pla d’Urgell

ESTUDI~1SALVAT TORREGROSA, Adriana  
Barcelona 2011
Departament de Cultura, 67 p.
ISBN

Descàrrega gratuïta

El llibre, editat en format digital, correspon al número 2 de la col·lecció Estudis sobre el patrimoni etnològic de Catalunya, que edita el CPCPTC, i va acompanyat d’un documental titulat La terra que no trepitgem, que mostra l’execució d’una tapiada per part d’alguns dels tapiadors de la comarca del Pla d’Urgell. Tant el llibre com el documental són resultat d’un treball d’investigació iniciat per l’autora l’any 2007 i becat pel CPCPTC. L’obra presenta una anàlisi històrica sobre la construcció amb terra a Catalunya, l’evolució de les diferents tipologies edificatòries i un estudi de cas centrat en el Pla d’Urgell. S’inclou a més una aproximació a l’ofici de tapiador, una descripció de les eines i el procés d’elaboració d’una tapiada, un glossari i unes reflexions finals sobre aquest tipus de patrimoni.