Vinyes, vins i cooperativisme vitivinícola a Catalunya

Dates: 27/28-09- 2013
Lloc: L’Espluga de Francolí

web

Al llarg dels segles XVIII i XIX, l’expansió de la vinya i l’elaboració de vins i aiguardents van jugar un paper determinant en el creixement econòmic de Catalunya. Aquesta tendència es va capgirar a finals de segle XIX, quan s’inicia un període de crisi que va afectar al sector vitivinícola al llarg de bona part de la primera meitat del segle XX.

Els cellers i fassines cooperatives com el que es va crear a l’Espluga de Francolí ara fa cent anys, eren una resposta a aquestes dificultats. A partir de la dècada de 1960 s’inicia una nova fase de recuperació del sector, amb un protagonisme del cava i dels vins de qualitat.

El paper del sector vitivinícola en la Catalunya contemporània és de primer ordre; però encara hi ha molts aspectes que ens són poc coneguts.

Tot aprofitant la commemoració del centenari de la fundació del Celler del Sindicat Agrícola i Caixa Rural de l’Espluga de Francolí, aquestes jornades tenen com a objectiu aprofundir en el coneixement del conreu de la vinya i la producció i el comerç vinícola a Catalunya des del segle XVIII fins als nostres dies.
Recentment l’obertura del Museu de la Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí ha posat en valor una de les activitats relacionades amb la viticultura que fins al moment havia quedat força relegada. Ens referim a la destil·lació, activitat que voldríem que tingués una presència destacada en el desenvolupament d’aquestes jornades.

Calendari:
Propostes de comunicació: fins al 28 de febrer de 2013
Acceptació de propostes: fins al 15 de març de 2013
Presentació de comunicacions: fins al 31 de juliol de 2013