Col·loqui Models a la cartografia urbana espanyola: una anàlisi històrica

web

Data: 2 al 4 de febrer de 2017
Lloc: Sala Martí l’Humà del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), situat a la Plaça del Rei, 1. Barcelona
Horari: 9:00-18:30h
Inscripció gratuïta: aforament limitat, cal inscripció prèvia

LogoModelos

En el desenvolupament històric de la cartografia urbana no és possible distingir una camí únic de progrés lineal i acumulatiu. Al contrari, la representació cartogràfica de les ciutats ha evolucionat seguint diferents models o tradicions específiques, cadascun dels quals té un origen peculiar, un llenguatge propi i unes característiques tècniques i operatives definitòries.

En el cas de la cartografia espanyola és possible distingir, entre els segles XVI i XIX, quatre tradicions clarament diferenciades:

  • les vistes de ciutats,
  • la topografia militar urbana,
  • la planimetria cadastral urbana
  • i la cartografia urbanística.

Els diferents tipus de mapes urbans formats en aquesta llarga seqüència històrica només es fan plenament entenedors quan s’inscriuen en la pròpia tradició. L’objectiu d’aquest col·loqui és estudiar la gènesi d’aquests models o patrons de cartografia urbana, descriure els seus trets essencials i analitzar-ne les influències mútues.

Organitzat per el Grup d’Estudis d’Història de la Cartografia (GEHC) i el MUHBA