100320-Baix Ebre i Montsià

100320-Ebre copiaJORNADA  DE VISITA AL MERCAT CENTRAL I MERCAT DEL PEIX A TORTOSA, INTERVENCIONS EN EL PATRIMONI INDIÀ DEL BAIX EBRE, INTERVENCIONS EN EL CONJUNT DE LES PINTURES RUPESTRES D’ULLDECONA I VISITA TÈCNICA SOBRE LA PEDRA I EL MARBRE A ULLDECONA.

Visita organitzada pel vocal de l’AADIPA a les Terres de l’Ebre, Dídac Gordillo Bel.

Aprofitant que enguany es celebra el centenari del naixement de l’arquitecte Joan Torras i Guardiola, veurem l’estructura que va dissenyar per a suportar la coberta del Mercat Central de Tortosa (construït entre 1884 i 1887 i en el que també va intervenir l’arquitecte Joan Abril i Guanyabens) situat just davant de l’antic Mercat del Peix, edifici de factura racionalista projectat per Agustí Bartlett i Zaldívar i bastit el 1935, que va estar a punt de ser enderrocat fa uns dotze anys i que després d’una campanya en la qual va participar l’AADIPA, amb el suport del COAC ( Informe Mercat del Peix ,  visita AADIPA a Tortosa 1999), es va salvar, rehabilitant-se posteriorment tant l’edifici com l’entorn.

Posteriorment, com a continuació del darrer Curset de Patrimoni sobre arquitectura colonial podrem veure dos edificis indians de primer ordre situats a les Terres de l’Ebre. Primer veurem el Torreó de l’Indià de Xerta, l’Hotel Villa Retiro, edifici de finals del segle XIX, que junt amb els jardins annexos ha estat recentment rehabilitat per dos joves arquitectes (Òscar José i Ferran Bonanza) després de molts anys d’abandó, intervenció explicada abastament durant el darrer Curset.

El segon edifici indià que veurem serà la Masada de Gassol a Bítem, edifici de grans dimensions, també de finals del XIX, actualment propietat de la Generalitat de Catalunya, en el qual s’ha projectat donar-li diversos usos durant els darrers trenta anys, des d’escola de capacitació agrària a residència per a disminuïts psíquics, passant per alberg de joventut, resultant tots els casos fallits, trobant-se actualment sense ús i en estat desjecte, mantenint-se, però, a l’interior, part de la decoració original, així com també és molt interessant el jardí que l’envolta i la colònia annexa, com a exemple d’explotació agrària modèlica en el seu moment.

Després de dinar ens desplaçarem a la Serra de la Pietat d’Ulldecona, on es troba el santuari del mateix nom, i on a la vora hi ha uns abrics de pintura rupestre llevantina de les més importants de Catalunya i de l’Estat. L’objectiu és veure les plataformes d’accés als abrics on es troben les pintures, obra de Carlos Brull (que ens acompanyarà durant la visita), exemple de lleugeresa i d’integració tant amb el medi natural com amb el que es pretén donar valor, les pròpies pintures rupestres.

Per acabar la jornada, ens desplaçarem a la pedrera i les instal·lacions de “Marbres Castell” per conèixer de primera mà el material que fan servir, la pedra d’Ulldecona, i com la treballen amb les darreres tecnologies de tall mitjançant làsser, de manera que poguem conèixer les característiques tècniques corresponents per a poder emprar-ho en tots els vessants, tant de revestiment com en peces de pedra natural que poden substituir elements originals malmesos d’edificis en rehabilitació o elements singulars en obra nova.

   DISSABTE 20 DE MARÇ
 10:00    TortosaPunt de trobada: plaça davant de l’Avinguda de la Generalitat entre el Mercat Central i el Mercat del Peix.Veurem la coberta del Mercat Central de Tortosa, obra de Joan Torras i Guardiola i amb intervencions de Joan Abril i Guanyabens, i el Mercat del Peix, obra d’Agustí Bartlett i Zaldívar.
 11:00    XertaHotel Villa Retiro-Restaurant. Torreó de l’IndiàVisita acompanyats per l’Òscar José (DAU Arquitectes), arquitecte autor de les obres de rehabilitació
 12:30    BítemMasada de GassolVisita acompanyats pel responsable de manteniment de l’edifici.
 14:00  Dinar a Can Manet, Bítem, C/ St. Víctor, 46
 16:00    Ulldecona Visita a les pintures rupestres de la serra de la Pietat, acompanyats per Carlos Brull, autor de la plataforma d’accés a les mateixes.
 17:30    Ulldecona Visita a “Marbres Castell”, acompanyats per Daniel Castell, representant de l’empresa, on se’ns mostrarà la pedrera que els abasteix de material i on s’explicarà les tècniques de tall i d’altres que es fan servir per a usar la pedra natural en rehabilitació i en obra nova.

 Inscripció tancada

Documentació adjunta

Programa, Mercat del Peix de Tortosa, Villa Retiro, La Masada, pintures rupestres d’Ulldecona.

Fotografies compartides

T’adjuntem links d’interès del conjunt:

Abric d’Ermites de la serra de la Pietat (Ulldecona, el Montsià) gencat.cat

 Mapa de les visites

Mostra un mapa més gran