4a Trobada de les Egipcíaques

Pàtines i acabats del patrimoni arquitectònic: naturalesa, funció i conservació

Pàtina és un concepte que neix associat a l’alteració superficial dels metalls per a posteriorment ampliar-se a altres materials, inclosos els de construcció però també els afloraments de roques a la natura.

En les darreres dècades s’ha viscut una polèmica entre els que defensen que les pàtines són un producte natural i els que creuen que es tracta d’una aplicació intencionada. Probablement, la veritat està a mig camí i l’experiència suggereix que hi ha pàtines naturals i altres intencionadament aplicades com a protecció, uniformització cromàtica o altres raons. Sigui com sigui, la pàtina forma part de l’acabat dels edificis històrics i la realitat és que les pàtines i alguns acabats tradicionals solen ser de les primeres víctimes en algunes restauracions, en part per desconeixement, en part per la moda de la pedra vista que tant de mal està fent en el nostre patrimoni.

En aquest seminari es vol posar sobre la taula la mateixa existència de les pàtines i dels acabats tradicionals de l’arquitectura, debatre’n les possibles aproximacions i tot posant-les de manifest, abordar la seva conservació com a part de la història de la construcció del patrimoni comú.

Les trobades de les Egipcíaques volen ser un punt d’encontre entre els professionals que d’una manera o altre intervenen en el Patrimoni, alhora que un espai de debat i reflexió que permeti aportar llum a noves idees, qüestionar els vells conceptes i facilitar l’intercanvi d’informacions, experiències i coneixements. En definitiva, una tasca interdisciplinar no jeràrquica que pretén col·laborar a l’articulació i la presa de decisions pel que fa al estudi, conservació, restauració i difusió del Patrimoni material.

Programa i més informació a la web

Durada: 14 hores

Dates de realització: 11 i 12/11/2010

Import: Inscripció gratuïta, cal reservar plaça enviant un correu a info@egipciaques.info

Lloc: Residència d’Investigadors: carrer Hospital, 64. Barcelona
www.egipciaques.info