Manuel Sayrach i Carreras, arquitecte humanista

Inici:  06/05/2011
Fi: 24/07/ 2011
Palau Falguera, c/de Falguera 6. Sant Feliu de Llobregat
Horari: dijous a dissabte, de 18 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h 
Entrada:
Cartell exposició
Xarxa d’Arxius Comarcals

L’exposició tracta sobre l’arquitecte modernista Manuel Sayrach i Carreras (Sants, Barcelona, 1886— Sant Feliu de Llobregat, 1937) i es podrà visitar a la sala d’exposicions del palau Falguera, del 6 de maig al 24 de juliol del 2011, dins l’horari següent: de dijous a dissabte, de 18 a 20 h; diumenges i festius, d’11 a 14 h; i els dies 7 i 8 de maig, en el marc de l’Exposició Nacional de Roses, de 10 a 21 h. La comissària i autora del guió ha estat la professora d’història de l’art de la Universitat de Barcelona, Mercè Vidal.

Manuel Sayrach va ser un home que, a la manera dels homes del Renaixement, va desenvolupar les seva àmplia creativitat a través de diverses branques de l’art i la filosofia. Va ser arquitecte i va aprofundir en diversos camps, com el disseny, l’escultura i la filosofia.

Entre les seves actuacions en l’àmbit de l’arquitectura, hi ha la intervenció a la seva torre d’estiueig a Sant Feliu de Llobregat, en la qual destaca en el disseny que va fer del jardí, especialment la porta d’accés, la barana dels dracs diabòlics i el Mur de la Creació (c.1909-1912). I, a Barcelona, va disenyar els edificis de la Casa Sayrach (1915-1918), denominada inicialment «la casa de la nata» i, la casa veïna

«Montserrat i Manuel» (1926) del carrer Enric Granados.

També va escriure 7 obres de teatre en vers: “La Pàtria”,”Abelard i Eloïsa”, “Vidrobadart”, “Narcís Vident”, “Reigzel, l´íntim amich”, “Mort de la Mort” i “Chyasar”. A Manuel Sayrach li va atraure intensament la figura de Richard Wagner, al que qualificava com «el màxim geni de la música». El compositor havia concebut els seus «drames musicals» centrant-se en les emocions, en allò més íntim dels personatges, i no en el que passava a fora. “Els Drames de la llum”, de Sayrach, també tracta el tema de l’expressió de les forces motrius que cada persona humana té en el seu interior portades al grau de màxima intensitat: el patriotisme, l’amor, l’amistat, la mort.

Durant la primavera i l’estiu de 1927 va escriure una obra que va restar incompleta, titulada “Filosofia de la llum”. En aquesta obra fa referència a pensadors clàssics, matemàtics, físics, pensadors orientals, tomistes, positivistes, hegelians, entre d’altres, per fonamentar el seu particular pensament filosòfic i religiós.

L’objectiu d’aquesta exposició és recuperar una figura extraordinàriament creativa i, a la vegada, donar a conèixer la vinculació de Manuel Sayrach amb Sant Feliu de Llobregat, a través de la seva obra fonamental, els jardins de la Torre dels Dimonis, avui desapareguda.