SANTIAGO RUSIÑOL, LA CAMPANYA DE POBLET DE 1889

Inici: 27/01/2012
Fi: 22/05/ 2012

MUSEU DE LA VIDA RURAL Carretera de Montblanc, 35 43400 l’Espluga de Francolí
De dimarts a dissabte, de 10.30 a 14.00 i de 16.00 a 18.30
Diumenges i festius de 10.30 a 14.00

web

20120117_portada_rusinol_v2_red

La primavera de 1889 Santiago Rusiñol (Barcelona, 1861- Aranjuez, 1931), completament decidit a tirar endavant la vida d’artista, inicia una estada al monestir de Poblet acompanyat del pintor Ramon Casas. Mesos abans ha posat distància amb el vapor que la família té a Manlleu constituint la firma Rusiñol Hermanos, propietat d’ell i del seu germà Albert i deixa que sigui ell qui regenti el negoci. El mateix dia, tots dos germans fan testament a favor mutu. Plenament integrat en la vida artística de Barcelona, Rusiñol ha pres part en l’organització del gran ball de disfresses que el Círculo Artístico de Barcelona ha celebrat al Teatre Líric, on s’ha fet palès l’esplendor artístic i burgès de la Barcelona dels anys de la febre d’or. Ha decorat les parets amb pintures representant tapissos gòtics il·lustrats amb frases costumistes com “Cada casa és un mon” o “No et fiïs mai de l’aigua mansa ni de poll que no piuli”, en una transposició de l’imaginari popular català a una Edat Mitjana que coneix bé des dels anys en què ha practicat l’excursionisme, on ha après a estimar i valorar les ruïnes del passat gloriós de Catalunya. Enmig del triomf entre els artistes joves i no tan joves del moment, i dels quadres que va penjant a la Sala Parés, Rusiñol malda per resoldre la seva situació familiar, casat i pare d’una nena, i la convivència cada vegada més difícil amb muller, filla i sogra. L’anada a Poblet l’abril de 1889 és una digna i momentània sortida del pas; l’atracció de les ruïnes i la soledat encalmada que aquell paisatge li ofereix són els motius determinants que el porten a emprendre de la campanya de Poblet l’abril de 1889.

L’exposició Santiago Rusiñol. La campanya de Poblet de 1889, articulada al voltant de cinc àmbits, mostra les obres que l’artista realitza, la correspondència amb els amics i familiars durant aquells dies i els testimonis i documents que il·lustren la campanya pictòrica dels artistes.

Producció i organització
Fundació Lluís Carulla
Museu de la Vida Rural

Direcció
Ramon Rosich

Comissariat
Vinyet Panyella

Coordinació
Jordi Puig