Abans del diluvi

Inici: 30 de novembre de 2012
Fi: 24 de febrer 2013

CaixaForum Barcelona. Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. 08038 BARCELONA

De dilluns a divendres, de 10 a 20 h. Dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 21 h. Preu: Activitat gratuïta

web

Fa uns cinc mil cinc-cents anys, a les maresmes del delta dels rius Tigris i Eufrates (al sud de l’Iraq) els pobles mesopotàmics que parlaven sumeri i accadi van crear les primeres ciutats. La primera organització territorial va sorgir, des de principis del quart mil·lenni abans de Crist, en un espai fèrtil i al mateix temps inhòspit.

Amb la primera ciutat, Uruk, es va crear la primera xarxa de comunicacions, amb vies, canals i postes, es van desenvolupar jerarquies socials i la divisió del treball, el capitalisme, un poder fort (monàrquic o imperial), l’escriptura, el càlcul, les unitats de mesura del temps, l’espai i el valor dels béns, el dret, manifestacions culturals a través de les quals l’ésser humà es va anar desmarcant de la naturalesa, al mateix temps que la dominava.

A través d’unes quatre-centes peces arqueològiques, procedents de grans col·leccions públiques internacionals, i diversos documents antics i contemporanis, “Abans del diluvi. Mesopotàmia, 3500-2100 aC” explora què li devem a aquesta primera cultura del Pròxim Orient antic, quina imatge del món van tenir els mesopotàmics del quart i tercer mil·lenni aC, que, en gran mesura, ens ha estat llegada a través de la Bíblia, l’Alcorà i diversos mites i textos grecs.

S’hi inclou alguna obra actual que revela quina imatge tenim avui d’una cultura en gran part sepultada, arrasada per la fragilitat dels materials empleats (fang i canyes) –la pedra escassejava– i destruïda pel temps i l’home.