Athenea 1913: el temple del Noucentisme

Inici: 16 de març de 2013
Fi: 26 de gener de 2014

web

Casa Masó: Ballesteries, 29 17004 Girona

Ara fa cent anys, la ciutat de Girona va veure néixer un dels projectes culturals més moderns i innovadors de la seva història recent. Amb la creació de l’associació Athenea i de l’edifici que va ser la seva seu, al carrer Anselm Clavé, un grup de gironins van donar a la ciutat un espai per a l’art, l’arquitectura, la música, la dansa i la literatura del seu temps. L’edifici de Rafael Masó simbolitzava els valors del Noucentisme i es va convertir en el principal centre d’irradiació del moviment.

Malauradament, Athenea només va funcionar fins el 1917 i l’Escola d’Arts i Oficis que Masó va construir-hi al costat no es va arribar a inaugurar. L’edifici es va convertir en l’Escola Normal de Mestres, fins el 1965, i va ser enderrocat el 1975.

L’exposició temporal a la Casa Masó vol commemorar el centenari d’Athenea per donar a conèixer una de les obres més rellevants de la trajectòria de Rafael Masó i un dels edificis més representatius de l’arquitectura noucentista. Al mateix temps, la mostra explica fins a quin punt la modernitat de l’edifici estava relacionada amb la modernitat de les activitats que va organitzar Athenea, fins al punt de convertir-se en el projecte cultural més destacat del Noucentisme.

Athenea -l’edifici i l’associació- representava la voluntat de modernització de les ciutats i del país a través de la cultura i les arts que propugnava el Noucentisme i, per tant, va ser el millor exemple de com a Girona es començava a fer realitat la “Catalunya-ciutat” que Masó i els altres noucentistes havien imaginat. L’exposició presenta 131 objectes, pintures, llibres, documents i fotografies per explicar la història i la significació d’Athenea a Girona i en el context europeu de l’època.

Exposició produïda per la Fundació Rafael Masó
Comissariat: Jordi Falgàs i Rosa M. Gil
Disseny i muntatge: 3carme33

image001