Ceràmica. Argila cuita per a la construcció i mètodes de cocció.

Data:1 de juny de 2013 i 15 de juny de 2013
Inscripció: General: 215,00 € 165,00 € // Estudiants i Associació ANG: 115,00 € veure web
Lloc: Escola Orígens a Les Planes d’Hostoles (c/ La Roureda, 5-7 de Les Planes d’Hostoles)

¡¡ Atenció !! Procés d’enfornar, cocció, obertura del forn i desenfornar. A partir del dissabte 15 de juny de 2013 a les 17:00 hores iniciarem el procés amb aquells alumnes que s’hagin inscrit al curs i vulguin participar voluntàriament en la vetlla del foc durant la nit del 15 al 16 de juny.

Docència:

Josep Matés. Mestre ceramista, terrisser i recuperador d’oficis tradicionals.

Terra, foc i aigua són els elements imprescindibles per a realitzar una peça ceràmica.

Des de la prehistòria l’home s’ha beneficiat de les propietats de la ceràmica. Amb els anys s’ha perfeccionat els sistemes de producció i la varietat de formes, adaptant-les a les necessitats del moment.

La terrissa és símbol de duresa, calidesa i eternitat. Bona part de la nostra història la sabem gràcies al fang cuit. No és el mateix cuinar en una cassola en un recipient d’alumini, ni menjar en un plat de terrissa que en un plat de plàstic. Els minerals que componen la terrissa segueixen gaudint d’unes propietats, moltes de les quals ignorades per la major part de la societat. Quan elaborem una peça, la distribució de les partícules d’argila fan que després de la cocció, quedi una estructura porosa aïllant el contingut de l’exterior.

El curs “Ceràmica. Argila cuita per a la construcció i mètodes de cocció” vol donar a conèixer els materials, les eines i la metodologia necessària per a elaborar, des de casa nostra,  les peces ceràmiques més habituals per a la construcció. El punt àlgid de l’experimentació amb ceràmica és la cocció al forn. Alguns ceramistes encara utilitzen llenya per a coure la ceràmica i les flames acaricien les seves peces. Es crea una forta relació entre el forn i el ceramista. El moment de la veritat arriba quan el forn s’obre. Els professionals poden tenir acumulat el treball de varis mesos en una sola cocció, i l’alegria o la frustració d’aquest moment és una experiència inigualable.

L’austeritat, la simplicitat, la robustesa, la durabilitat…donen planta als productes elaborats amb procediments antics, que són difícils d’imitar.