Cicle de conferències «El claustre del monestir, jardí simbòlic»

Dates: 08/05/13 i 22/05/13
Lloc: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, Barcelona
Inscripció gratuïta: Places són limitades. Podeu fer la reserva per telèfon al 932563427 o per correu electrònic a l’adreça reservesmonestirpedralbes@bcn.cat

Dimecres 08/05/13: “El simbolisme del claustre. El paradís terrestre”
A càrrec de Raimon Arola Pels monjos i monges que vivien entorn els claustres dues idees simbòliques bàsiques els acompanyaven; la primera parteix del final de l’Apocalipsi, quan Joan veu que “davallava del cel, provenint de Déu, la ciutat santa, la nova Jerusalem, abillada com una núvia que ha estat engalanada per al seu espòs”. I la segona del Càntic dels Càntics, quan l’espòs diu: “Ets un jardí tancat, / germana, esposa meva, /una font reclosa”.

Dimecres 22/05/13: “El claustre com a lloc simbòlic”
A càrrec d’Inés Castel-Branco Un monestir és un lloc humà i cristià complet, una imago mundi, un petit cosmos simbòlic i ordenat. Al seu centre, el claustre: un gran buit obert cap a dalt, protegit del món exterior, que recull i orienta els recorreguts cap als grans llocs comunitaris. Pedralbes està a prop de la ciutat però no a la ciutat. La reina Elisenda volia que les monges preguessin per a la salvació de la seva ànima i va escriure al papa demanant permís per bastir un monestir. En pocs anys s’inaugurà l’església i el monestir va seguir creixent orgànicament i integrant els diversos cercles de privacitat. Al seu cor, el claustre, on les monges aprenen la solitud i la vida comunitària.