Tarraco, arquitectura y urbanismo de una capital provincial romana. Volumen I de la Tarragona ibérica a la construcción del templo de Augusto

tarraco_marMar, Ricardo; Ruiz de Arbulo, Joaquin; Vivó, David; Beltrán-Caballero, José Alejandro
2013
Sèrie Documents d’Arqueologia Clàssica número 5 (URV)
Amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, Mútua Catalana, CEICS, el Port de Tarragona i l’ICAC
ISBN: 978-84-940565-8-1

 

En els 25 anys que separen el 1982 del 2007 s’han efectuat, al terme municipal de Tarragona, un total de 1.342 intervencions arqueològiques (excavacions, seguiment d’obres, adequacions o documentacions). Moltes d’aquestes intervencions han aportat informació significativa sobre la planta de la ciutat antiga i el 2007 es van aplegar en el volum Planimetria arqueològica de Tarragona. Ara aquest treball se centra en la recopilació de tota aquesta informació per mirar de reconstruir un puzle del qual tot just se’n té el 10% de les peces.

En aquest sentit, tres circumstàncies han estat d’una ajuda inestimable. En primer lloc, tenir nombrosos fragments de clavegueres romanes que s’han descobert en les excavacions. Es poden enllaçar aquests trams de conduccions fins a reconstruir una imatge més o menys completa de la xarxa d’evacuació de residus de l’antiga Tàrraco. Com que les clavegueres circulaven sota els carrers, s’ha pogut dibuixar indirectament la trama viària de la ciutat.

La segona circumstància favorable és el caràcter estàndard i regular de l’arquitectura romana: l’estudi de les restes arquitectòniques ha permès identificar eixos de simetria i pautes regulars en les antigues construccions. D’aquesta manera, es pot reconstruir la planta d’alguns edificis romans que d’una altra manera s’haurien perdut per sempre.

Finalment, per reconstruir el volum dels edificis es disposa de la tipologia i l’amplada dels murs i dels fragments de columnes i cornises que suportaven les teulades de les antigues construccions. Tot i que mai es coneixerà amb certesa l’aparell constructiu i decoratiu dels antics edificis de la colònia Tàrraco, ja es pot presentar almenys una imatge general de com eren la ciutat i els seus principals edificis públics al llarg de tota l’antiguitat.

Aquest volu, el primer d’una sèrie de tres, presenta per primera vegada l’estudi aprofondit i la reconstrucció científica de tots el grans monuments declarats Patrimoni de la Humanitat.

 

Presentació del llibre a càrrec de Josep M. Nolla i Brufau, catedràtic d’Arqueologia Clàssica de la Universitat de Girona.

Data: 21/05/2013
Hora: 18.30h
Lloc: Sala de graus del Campus Catalunya de la URV Av. Catalunya, 35 Tarragona (Tarragonès)

Cal confirmació d’assistència al tel. 977 558004 o secgpr@urv.cat