Paisatge i patrimoni industrial

El paisatge i el patrimoni industrial com a factors de desenvolupament econòmic

web

La jornada servirà per presentar públicament el dossier digital sobre paisatges industrials elaborat per l’Observatori.

Data: divendres 31 de maig de 2013
Lloc:
Doctor Joan Mercader s/n Igualada
Hora:
9:30

programa

Nous usos per als paisatges industrials

La revolució industrial va propiciar la creació de nous paisatges vinculats a les fàbriques, les colònies i les infraestructures, com els ports, els ferrocarrils o els canals. En molts casos han perdut la seva funció productiva, però en canvi mantenen valors històrics, estètics, simbòlics i identitaris. En els darrers anys algunes de les seves construccions més notables han estat rehabilitades per tal d’encabir-hi usos habitualment vinculats a l’oci i a la cultura, però d’altres han quedat abandonades. En un moment en el qual Catalunya reivindica de nou la seva vocació industrial és interessant redreçar la memòria cap a les construccions industrials originals i, especialment, cap als seus paisatges. És en aquest context que l’Observatori del Paisatge ha elaborat un dossier digital temàtic que presentarà públicament per primera vegada a Igualada.

La presentació de l’esdeveniment anirà a càrrec de Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, així com de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. També hi intervindran Josep Miserachs, primer tinent d’alcalde, i Joan Nogué, director de l’Observatori del Paisatge. La jornada començarà pròpiament amb una ponència de Mercè Ibarz, escriptora i professora de la UPF, sobre la memòria i el present dels paisatges industrials. A continuació Pere Sala, coordinador de l’Observatori, presentarà el dossier digital sobre la qüestió. Finalment, una taula rodona versarà sobre el paisatge, el patrimoni industrial i el desenvolupament local amb la participació de Jaume Perarnau, director del mNACTEC; Joan Roca, director del MUHBA; Victòria Rabal, directora del Museu Molí Paperer de Capellades; Miquel Vila, representant del Gremi de Blanquers d’Igualada; Cristina Domènech, creadora de RecStores; Alfons Recio, representant d’Amics del Rec, i Carles Crespo, arquitecte municipal d’Igualada. A la tarda, després de dinar, es farà una visita guiada al barri del Rec.