SEMINARI GEOCRÍTICA: ESTRATÈGIES I CONFLICTES EN EL PORT I EL FRONT MARÍTIM DE BARCELONA

web

Dates del curs: 18 de juny del 2013
Horari:  matí, de 9.00 a 21:00 h
Inscripció: 140-260€ (veure web)
Lloc: Facultat de Geografia i Història, Universitat de Barcelona Carrer Montalegre 6, 08001
Sala Gran, 4ª planta

 

A Barcelona, el mar és un dels principals elements d’identitat. La relació que s’ha establert entre la ciutat i el port ha canviat en el temps i ha recreat la seva ribera.

La franja marítima conté un important patrimoni com a resultat de l’evolució de la ciutat. És un espai de memòria, història i referència cultural.

El port de Barcelona, que des de mitjan segle passat es va anar desplaçant de la seva localització històrica, va prendre un caire important en el seu rol ciutadà a partir de les reformes urbanes realitzades a finals dels anys 80 i amb motiu dels Jocs Olímpics. El principal objectiu de transformació va ser obrir la ciutat al mar. No obstant això, aquest objectiu es troba avui en perill.

Actualment existeixen diversos projectes que pretenen continuar la urbanització del sòl portuari, eludint la Llei de Costes vigent, així com del sòl urbà, pressionant per canviar els plans d’ús i urbanístics dels barris immediats, per instal·lar-hi equipament hoteler.

Els impactes directes d’aquests projectes sobre el teixit urbà, social i cultural, són nombrosos i més encara l’impacte sobre la forma d’operar a la ciutat i el model de turisme i de desenvolupament que es proposa.

Coordinadores: Maricarmen Tapia i Mercè Tatjer