Agència Catalana de Patrimoni Cultural

El Govern aprova els Estatuts de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural

L’objectiu de l’Agència és agilitzar la gestió i millorar la qualitat de les intervencions en el patrimoni cultural

S’establiran plans perquè els catalans coneguin millor el seu patrimoni, per incrementar el nombre de visitants, millorar la restauració i rehabilitació, integrar els monuments en el seu entorn, cercar patrocinis, i permetre que els museus i monuments puguin tenir ingressos propis per reinvertir-los en el propi patrimoni

web

L’Agència neix per a gestionar de manera més àgil el patrimoni i per poder fer les polítiques que permetin potenciar el coneixement dels nostres museus, monuments i jaciments, tant entre els propis catalans com a l’exterior.

Catalunya compta avui amb 114 museus registrats que s’ubiquen en 35 de les 41 comarques. D’ells, 7 reben més d’un milió de visitants, i quatre col·leccions estan entre les més visitades del món. Són la Sagrada Família, la Casa Batlló, la Casa Milà i el Pavelló Mies Van Der Rohe.
Hi ha 37.982 monuments declarats, dels quals 97 han estat declarats patrimoni de la Humanitat per la Unesco, i 2.248 han estat reconeguts per la Generalitat com a Béns Culturals d’Interès Nacional. Al país hi ha, a més, 13.250 jaciments, entre arqueològics, paleontològics i subaquàtics.
Objectius
L’objectiu de l’Agència és agilitzar la gestió de tot aquest patrimoni i superar les llargues tramitacions que alenteixen l’aplicació de noves iniciatives. S’establiran plans conjunts d’actuació per a incrementar el nombre de visitants, per integrar els monuments en el seu entorn territorial, per millorar el seu manteniment i restauració, per cercar patrocinis empresarials per a cada monument, i per permetre que aquests monuments puguin tenir ingressos propis per tal de reinvertir-los en ells mateixos, cosa que ara no poden fer.
Per aconseguir aquest objectius, es treballaran en els següents eixos:
 • Promoció turística unificada dels monuments, museus i jaciments catalans
 • Restauració del patrimoni propi i del de tercers a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya
 • Acció educativa
 • Acció cultural
 • Acció cívica
 • Polítiques unificades per a l’increment de visitants
 • Generació de recursos i reinversió en el patrimoni
 • Cerca de patrocinis
Centres adscrits a l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural
L’Agència tindrà adscrits 7 equipaments  i 38 monuments. Els equipaments adscrits són:
 • Museu d’Història de Catalunya
 • Museu d’Arqueologia de Catalunya
 • Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya
 • Museu d’Art de Girona
 • Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona
 • Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya
 • Centre de Recerca Pedret
Els 38 equipaments adscrits són: la Cartoixa Escaladei; la Casa-museu Prat de la Riba; la Casa-museu Rafael Casanovas; els castells de Cardona, Claramunt, Miravet, Calonge i de la Granada del Penedès; el castell-monestir d’Escornalbou; els convents de St. Francesc de Montblanc i St. Bartomeu de Bellpuig; els monestirs de Vilabertran, Santes Creus, St. Pere de Rodes, St. Pere de Galligants; Torre Manresana; els jaciments de Castellet de Banyoles, Castell de Palamós, Empúries, Olèrdola, Ullastret; Necròpolis, Fòrum i Teatre de Tarragona; les vil·les romanes dels Munts i Centcelles; l’ Arc de Barà; la Torre dels Escipions, la Torre Carles V, els museus Colònia Sedó i Ciment Asland, la Farga Palau, el Palau Moja, el monestir de Sant Pere de Portella, la Roca dels Moros del Cogull, els jaciments del Coll del Moro, el Molí d’Espígol i el centre-magatzem del MNAT.
L’Agència Catalana de Patrimoni Cultural es va crear per la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres. A partir d’avui, amb l’aprovació dels estatuts de l’Agència per part del Govern, aquesta entitat inicia la seva posada en funcionament.