El Món de 1714

Inici: 20 de desembre de 2013
Fi: 28 de setembre del 2014

MUHBA Plaça del Rei. Saló del Tinell. Barcelona

Dilluns tancat, de dimarts a dissabte, de 10 a 19 h i diumenges de 10 a 20 h.
Preu: 0-7€ (veure web)

web MUHBA  i web tricentenari

Plantejada de manera eminentment divulgativa, l’exposició El món del 1714 neix amb un doble repte: donar a conèixer com era el món a principis del segle XVIII, d’una banda, i, de l’altra, descobrir el caràcter cosmopolita de Barcelona, una ciutat plenament integrada en els circuits internacionals. El protagonisme de la capital i de Catalunya en la Guerra de Successió, del primer moment fins al final, i els seus efectes en el futur del país són uns altres dels eixos de la mostra, que fa una radiografia detallada d’una època clau en la formació dels estats nació a Europa i de l’inici de la globalització. El món del 1714 ens ajudarà a comprendre els orígens, el desenvolupament i el desenllaç del conflicte a través de l’anàlisi de les circumstàncies polítiques, econòmiques i socials d’aquell món de l’inici del segle XVIII, quan la França de Lluís XIV i Anglaterra es disputaven la supremacia a Europa, i la Xina era el motor que impulsava bona part de l’economia mundial. Aquest viatge a les arrels de la guerra que va canviar el signe de Catalunya ocupa la primera part de la mostra, mentre que la segona comença amb l’esclat bèl·lic, un xoc d’equilibris que va tenir com a escenari Europa, però que va afectar, fins i tot, la vida a les colònies americanes. A partir d’aquest moment, l’exposició té dos focus d’interès: l’un, centrat en el progrés del conflicte fins als Tractats d’Utrecht, i l’altre, en la relació de Catalunya amb el món. Per acabar, l’exili austriacista també compta amb un lloc destacat a El món del 1714, una mostra que ens dóna les claus per comprendre els precedents i les conseqüències d’un episodi essencial en la història de Catalunya

unnamed