Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2014

El Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà és un certamen biennal organitzat per set institucions europees amb l’ànim de reconèixer i estimular els projectes de recuperació i defensa de l’espai públic a les nostres ciutats. El Premi, creat l’any 2000, celebra la seva vuitena edició l’any 2014.

web

Ja és oberta la convocatòria d’inscripcions per a la vuitena edició del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà. Des de l’any 2000, aquest certamen biennal i honorífic pretén reconèixer, fomentar i difondre exemples de bones pràctiques en el tractament dels múltiples reptes als que s’enfronten les ciutats europees. Sotmeses a processos exponencials de creixement i transformació, aquestes ciutats veuen perillar l’ideal democràtic que, des de fa mil·lennis, ha perseguit una convivència en igualtat dins la pluralitat. La segregació i les desigualtats, la urbanització i el consum insostenibles o greus mancances a l’hora de fer efectius el dret a l’habitatge i el dret a la ciutat són problemes que es manifesten de manera palpable als seus espais públics i és precisament en aquest front on es poden combatre amb millors resultats.

Fidel a aquesta causa, el Premi s’adreça a tota mena d’intervencions de creació, recuperació o millora de la qualitat democràtica dels espais urbans que compartim i s’atorga de manera conjunta als seus autors i promotors. Les obres que es presentin en aquesta edició hauran d’haver estat realitzades en ciutats europees entre 2012 i 2014 i es podran inscriure de manera gratuïta, fins el proper 23 de gener, al web del Premi, des d’on es poden descarregar les bases amb la documentació requerida i les condicions de participació.

El Jurat del Premi es reunirà els dies 3 i 4 d’abril per valorar totes les obres presentades i emetre el seu veredicte. El presidirà l’arquitecta Carme Ribas en representació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i l’integraran, com a directors de les altres sis institucions convocants, Matevž Čelik (Museum of Architecture and Design, MAO, Ljubljana), Sarah Ichioka (The Architecture Foundation, AF, Londres), Juulia Kauste (Museum of Finnish Architecture, MFA, Hèlsinki), Francis Rambert (La Cité de l’Architecture et du Patrimoine, París), Peter Schmal (Deutsches Architekturmuseum, DAM, Frankfurt) i Dietmar Steiner (Architekturzentrum Wien, Az W, Viena). Els assistirà, com a secretari nomenat pel CCCB, David Bravo, que aixecarà acta de les sessions durant el procés de selecció de les obres. Els resultats de l’edició es donaran a conèixer a l’acte de lliurament que tindrà lloc el 19 de juny de 2014 a Barcelona.