Escola Orígens: Volta catalana. La tècnica constructiva.

web

Data:5 i 6 d’abril de 2014
Inscripció: 115,00-190,00€ veure web
Lloc: Escola Orígens a Les Planes d’Hostoles (c/ La Roureda, 5-7 de Les Planes d’Hostoles)

Docència:

Oriol Roselló, Arquitecte membre de CATS i membre fundador de bangolo.com.
Oriol Palou, Arquitecte, consultor d’estructures i membre fundador d’Empiria.
Albert Ventura, Constructor membre fundador de Construccions Ventura i fabricant de BTCs Bioterre.
Marià Casas,
Director tècnic de Ciments Collet.
Equip de talleristes i formadors d’Orígens.

La volta catalana o volta de maó de pla és una tècnica de construcció tradicional catalana amb la que s’han cobert llums de 4 fins a 10 m d’espais sense cap tipus de reforç. Els materials emprats en aquest tipus de construcció son maons col·locats per la seva part plana amb més superfície i com a material d’unió guix i morter de ciment. Si les llums a cobrir no eren massa grans no s’utilitzava cindri o estructura de fusta de reforç, pel que la construcció d’aquest tipus de volta era molt ràpida i en conseqüència econòmicament sostenible.

La volta catalana es troba exclusivament en construccions populars fins a finals del segle XX i a partir de principis del segle XIX s’estén a l’arquitectura noble i industrial. Arquitectes com Rafael Guastavino, Amat i Jover i Antoni Gaudí son uns dels màxims representants d’aquest tipus de volta, en edificis emblemàtics fora i dins de Catalunya.

Tot i que la preservació i construcció de voltes catalanes és torna difícil en el marc de l’actual codi tècnic de l’edificació, que considera la capacitat de càrrega insuficient, es pot considerar com un dels sistemes estructurals més estables i que respon equilibradament als esforços.

El curs “Volta catalana. La tècnica constructiva” té com a objectiu el coneixement dels materials més usuals, les diverses tècniques i els tipus de volta catalana que existeixen, així com la seva posada en pràctica. Per a realitzar aquest curs farem un recorregut breu en la història d’aquest element constructiu, estudiarem els conceptes mes bàsics tant de forma com de materials i ho posarem en pràctica realitzant una volta catalana a escala real.