Cicle de conferències: LE CORBUSIER. APROXIMACIONS A UNA OBRA TRANSFORMADORA

web

Les sessions del cicle de conferències són a càrrec de diferents persones que pertanyen al nostre espai cultural i universitari més proper i que aporten, des de diferents angles, una reflexió especialitzada, una mirada concreta, sobre aspectes singulars de la personalitat i l’obra de l’arquitecte. El conjunt d’aquestes mirades properes i concretes pretén, no obstant això, fer un gir al voltant de la seva figura, mostrar la dimensió de les seves propostes i del seu diàleg amb la cultura.

D’aquesta manera, es recullen d’entrada algunes de les seves obres menys explorades (Juan Calatrava); els plantejaments relatius al problema de l’habitatge, a través de la revisió a fons de projectes concrets (María Teresa Muñoz); la forma d’incorporar la renovació tecnològica al llarg de la seva carrera (Jorge Torres); s’obre una mirada cap a l’horitzó de les grans ciutats i dels paisatges que van ser el destí dels seus recorreguts i dels seus projectes (Xavier Monteys); es recorda el caràcter singular del seu projecte de mesures universals, “el Modulor”, i la seva inspiració en la tradició del pensament cosmològic (Marta Llorente), i, finalment, es tancarà el cicle amb una revisió de l’entorn que convoca la seva obra com a projecte de l’art, de la relació que va sostenir amb l’art de la seva època, especialment durant els anys de la seva formació (Juan José Lahuerta).

El cicle de conferències es tanca amb una proposta de debat sostingut entre diferents generacions d’arquitectes, que representen en el seu conjunt la vigència de l’interès que ha despertat la figura de Le Corbusier en l’arquitectura i l’urbanisme del nostre país.

Lloc: CaixaForum Barcelona. Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. 08038 BARCELONA

Dimecres 12 de febrer | 19.30 h
Un altre Le Corbusier

Juan Calatrava Escobar, catedràtic d’història de l’art, Universitat de Granada  

Dimecres 19 de febrer | 19.30 h
Maneres d’habitar

M. Teresa Muñoz
, professora titular de projectes arquitectònics, ETSAM  

Dimecres 26 de febrer | 19.30 h
“Les techniques modernes”

Jorge Torres Cueco
, catedràtic de projectes arquitectònics, UPV  

Dimecres 5 de març | 19.30 h
Ciutats
i paisatges
Xavier Monteys
, catedràtic de projectes arquitectònics, UPC  

Dimecres 12 de març | 19.30 h
Mesurar i escoltar: el Modulor, diapasó de l’Univers

Marta Llorente
, professora titular de teoria de l’arquitectura de l’ETSAB, UPC  

Dimecres 19 de març | 19.30 h
Le Corbusier: es pot evitar la revolució

Juan José Lahuerta, professor titular d’història de l’arquitectura de l’ETSAB, UPC  

Dimecres 26 de març | 19.30 h
Taula rodona

Una cruïlla per a l’arquitectura actual: quatre generacions parlen dels camins oberts per Le Corbusier

Ponents: Rafael de Cáceres, Antón Salvadó, Victoria Garriga i Ricard Gratacós
Modera: Marta Llorente

Coordinació del cicle a càrrec de Marta Llorente, professora titular de teoria de l’arquitectura, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya