Motor de modernitat-Grup R. Arquitectura, art i disseny

Inici: 6 de febrer de 2014
Fi: 24 de junyde 2014

MACBA Plaça dels Àngels, 1 08001 Barcelona

Dilluns, dimecres, dijous i divendres, d’11 h a 19.30 h. Dimarts no festius, tancat. Dissabtes, de 10 h a 21 h. Diumenges i festius, de 10 h a 15 h. Entrada 8-10€ (veure web)

web

L’any 1951 es constitueix a Barcelona el Grup R, una associació amb l’objectiu, segons el primer dels articles dels seus estatuts, de “l’estudi i divulgació dels problemes de l’art contemporani i en especial de l’arquitectura”. Sota la lletra R, capitular de Renovació i Recuperació cultural i arquitectònica, el Grup aplegava membres de dues generacions d’arquitectes: els que van iniciar els seus estudis immediatament abans de la Guerra Civil i els que ho van fer en acabar la contesa. Dues generacions entrellaçades pel GATCPAC, com a primer referent, i els conceptes heretats de la revista AC i per la sofisticació que desprenia la revista D’ací d’allà. Els unia també l’interès comú de promoure una arquitectura internacional a partir del moviment modern i de la seva crítica posterior, enfront del panorama arquitectònic del primer període del franquisme.

Aquesta exposició rememora les idees i les obres d’aquest conjunt d’arquitectes, l’acció dels quals va contribuir a consolidar una versió pròpia de l’estètica moderna sota el règim franquista. Les seves construccions –avui bons exemples del patrimoni arquitectònic modern– i sobretot les exposicions i els debats que varen organitzar, van alimentar i internacionalitzar la cultura catalana d’aquell moment, políticament molt fosc, però creativament molt dinàmic. Comissariada per Fernando Marzá, l’exposició vol resituar en el present un episodi central per entendre les tensions entre modernitat i avantguarda al nostre país des de la segona meitat del segle XX fins als nostres dies.

El Grup R el van constituir: Oriol Bohigas, José Antonio Coderch, Joaquim Gili, Josep M. Martorell, Antoni de Moragas, Josep Pratmarsó, Josep M. Sostres i Manuel Valls. L’any 1955 hi ingressen oficialment Guillermo Giráldez, Josep Antoni Balcells, Manuel Ribas i Joaquim Bassó i es donen de baixa oficialment Coderch i Valls. Finalment, l’any 1958 hi ingressen Pau Monguió i Francesc Vayreda.

Durant la seva trajectòria el Grup R va comptar amb la col·laboració de Ricard Giralt Miracle i de Joan Josep Tharrats per al grafisme i de Francesc Català-Roca per a la fotografia.

Comissari: Fernando Marzá

Inauguració: 5 de febrer de 2014