LA VIDA A PAGÈS

Inici: 16 de maig de 2014
Fi: 6 de juliol de 2014

Museu de Granollers (C/ Anselm Clavé, 40. Granollers)

Horari de visita: de dimarts a diumenge, de 18 h a 21 h. Diumenge matí, d’11 h a 14 h

web

L’exposició “La vida a pagès. L’estudi de la masia catalana”, dóna a conèixer els continguts del cèlebre “Estudi de la masia catalana”, que, entre el 1923 i el 1936, va dur a terme el Centre Excursionista de Catalunya sota l’impuls del mecenes Rafel Patxot.

L’estudi es va plantejar de manera transversal, a través de disciplines com la història, el dret, l’etnografia, l’arquitectura o la geografia, gràcies a una comissió assessora formada per diversos experts en aquestes matèries i amb la direcció tècnica a càrrec de l’etnòleg Josep Batista i Roca i els arquitectes Josep Danés i Torra i Lluís Bonet i Garí. Buscaven deixar testimonis escrits, orals i gràfics de les característiques arquitectòniques de les masies, de les feines del camp, les tradicions, la llengua, la indumentària, les festes i els costums del món rural, ja que s’adonaven que s’estava extingint inexorablement aquest món que retrataven i que per a ells representava l’essència de la catalanitat

 El fons documental resultant de l’estudi, ara ja digitalitzat i consultable, consta de 7.700 fotografies, classificades en fitxes amb informació de l’autor, la referència topogràfica i la data de la imatge, a més de complementar-se amb dibuixos, planimetries de les cases i altra documentació. Les comarques amb més masies documentades són Osona, el Maresme, el Vallès Oriental, el Barcelonès, la Garrotxa i el Baix Llobregat.

L’exposició, comissariada per Josep Font i Montserrat Solà, dóna a conèixer el fons d’aquest magne projecte, a la llum de les noves interpretacions i des d’una mirada contemporània. La mostra forma part de l’Any Univers Patxot, que commemora el cinquantè aniversari de la mort d’aquest gran mecenes de la cultura catalana.

La mostra, cedida per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, forma part del programa d’exposicions itinerants que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA porten a diverses poblacions d’arreu de Catalunya en col·laboració amb els centres culturals i expositius de les ciutats. L’objectiu del programa és fer accessible el coneixement de temes d’interès general que fomenten els valors i inciten a la reflexió a través d’expressions artístiques properes a les vivències de les persones i el territori.