Arquitectures Madrid / Barcelona. Apropaments, afirmacions, intercanvis

web
Dates: 17-19 de juny de 2014
Lloc: Sala Mirador. CCCB Montalegre, 5 Barcelona
Iscripció: 90-145€ (veure web)

Els enfrontaments entre ciutats són propis de la cultura artística i arquitectònica. Nova York va robar la idea d’art modern a París. La Florència renaixentista va construir la seva identitat obsessionada per desenganxar-se del passat de Roma. La catedral gòtica era l’expressió artística urbana per excel·lència de la Baixa Edat Mitjana que les altres ciutats prenien com a repte de superació. Budapest va voler emular Viena. Liverpool va pretendre superar Londres. Nova York es va apoderar de Chicago. L’arquitectura nord-americana de la segona meitat del segle XX es va passejar entre les dues costes del país. Venècia es va mesurar amb Constantinoble. Sant Petersburg va voler ser una nova Roma. De manera que cada ciutat cerca reflexos en altres ciutats que li serveixin de base per legitimar el seu projecte en les diferents possibilitats que conté aquest verb.
L’expressió més productiva de tot això la trobem en l’activitat del Centre Georges Pompidou a organitzar un seguit d’exposicions i catàlegs modèlics en aquest aspecte: París- Nova York, París -Berlín, París- Moscou. Els enfrontament produïen altres maneres de mirar la història de l’art i l’arquitectura d’aquestes ciutats que relativizaven i enriquien models interpretatius .

Direcció: Josep M. Rovira, arquitecte. Catedràtic d’Història de l’Art i l’Arquitectura (ETSAB-UPC)

Coordinació:  Carolina B. García, arquitecta. Professora d’Història de l’Art i l’Arquitectura (ETSAB-UPC i DAEC-UdG)

Arquitect_MAD_BCN