II Cicle de Conferències del Palau Güell. Gaudí i els seus impulsors

web

Després de l’èxit del segon cicle ‘Gaudí i els seus impulsors’, el Palau Güell celebrà la segona edició que tindrà lloc del 3 al 24 de novembre a l’espai de Cotxeres del Palau Güell i compta amb quatre sessions. Les dues primeres tracten sobre les relacions de les dues famílies: els López i els Güell, que van jugar un paper clau en el Modernisme i que van quedar unides a través del matrimoni entre Eusebi Güell i Isabel López. La tercera sessió se centra en la relació entre Gaudí i Güell, que va donar com a fruit la construcció del Palau Güell. Per últim, la darrera conferència tracta la figura d’Eusebi Güell des d’un punt de vista més desconegut: la seva aportació a les neurociències, els estudis de la ment.

Lloc: Palau Güell C/ Nou de la Rambla, 3-5 08001 Barcelona.
Inscripció gratuïta: el nombre de places és limitat. Confirmeu l’assistència al 934 725 775 o a palauguell@diba.cat

  • Dilluns 3 de novembre, a les 19 h, espai de Cotxeres del Palau Güell ENTRADES EXHAURIDES

L’èpica dels Güell. Història d’una família

Anna Caballé, doctora i professora titular de Literatura Espanyola de la Universitat de Barcelona i responsable de la Unitat d’Estudis Biogràfics. Actualment treballa en una biografia sobre Eusebi Güell i Bacigalupi, primer comte de Güell.

Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918) va ser un personatge cabdal en el creixement econòmic, cultural i artístic de Barcelona i de Catalunya entre 1880 i 1910. Güell se’l sol conèixer per ser el descobridor i mecenes del talent d’Antoni Gaudí; això és gairebé tot el que en sabem. La seva història, però, està marcada per la imponent figura del seu pare, Joan Güell i Ferrer, un home que es va fer a si mateix en una època difícil.

  • Dilluns 10 de novembre, a les 19 h, espai de Cotxeres del Palau Güell

La relació Güell-Gaudí

Raquel Lacuesta, doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Autora de nombrosos llibres sobre el patrimoni de Catalunya i coautora del llibre El Palau Güell. Una obra mestra d’Antoni Gaudí (Diputació de Barcelona, 2013). Recentment ha estat escollida acadèmica de número de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Eusebi Güell i Antoni Gaudí, més que una relació entre client i arquitecte, van compartir un camí, que va acabar esdevenint una relació amistosa de quaranta anys. Només si tenim en compte aquest fet es poden entendre els seus ideals i l’arquitectura que van ser capaços de forjar, allunyats de la monotonia i les tradicions i immersos en una creativitat que avui dia és admirada i valorada per tota la humanitat. En acabar es projectarà la pel·lícula La vida a palau, interpretada per Abel Folk i Ramon Madaula.

  • Dilluns 17 de novembre, a les 19 h, espai de Cotxeres del Palau Güell

Eusebi Güell: mecenes de les arts i les ciències

Iván Sánchez-Moreno , doctor en Psicologia, especialitzat en el camp de l’art i l’estètica, desenvolupa tasques com a docent universitari. Periodista. Membre del Grup d’Història de Nou Barris.

Alícia Fernández, historiadora de l’art. Coordinadora de l’equip d’investigació del Grup d’Història de Nou Barris.

Són pocs els qui coneixen la contribució d’Eusebi Güell a la història de les neurociència a Catalunya. No només va ser mecenes d’artistes dins la vessant més humanística de la Renaixença; la seva figura, a més, va ser tota una referència en el camp científic de finals del segle XIX. Per aquest motiu, es poden establir moltes connexions significatives envers aquest camp: més enllà de les seves relacions amb Gaudí i Verdaguer, cal destacar els vincles — tan rellevants com desconeguts— que va tenir amb Ramón y Cajal, Marià Cubí i Pi i Molist.

  • Dilluns 24 de novembre, a les 19 h, espai de Cotxeres del Palau Güell

Los Marqueses de Comillas: promotores del Modernismo

Enrique Campuzano, doctor en Història de l’Art per la Universidad Complutense de Madrid i autor de nombrosos llibres sobre el modernisme i els indians.

Els López de Comillas, emparentats amb la burgesia empresària catalana, van ser els impulsors del Modernisme en les últimes dècades del segle XIX. Antoni López i López, comerciant indià, juntament amb el seu fill, Claudi López i Bru, empresari industrial i comercial, culte i col·leccionista d’art, es va envoltar dels millors artistes i va promocionar en els inicis de la seva carrera Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Montaner. Les seves nétes, Isabel i Maria Lluïsa Güell i López, van continuar la relació amb el món de les arts a través de la música i la pintura