Cent anys a l’avantguarda de la restauració monumental. SSCM-SPAL 1914-2014

Inici: 11 de març de 2015
Fi:  10 d’abril de 2015

Delegació del Vallès del COAC  a Osona (Pl. Bisbe Oliba, 2 – Vic)

L’horari de visita és de dilluns a dijous de 9 a 1 del matí, i de 3 a 4 de la  tarda; divendres 9 a 2 del matí

web

L’any 1914, Enric Prat de la Riba, com a president de la Mancomunitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, va prendre una decisió sense precedents que marcaria una fita en la història de la protecció del patrimoni arquitectònic en l’àmbit de l’Estat espanyol: la creació del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments (SCCM).

D’aquesta manera, i amb unes intencions programàtiques que s’emmarcaven plenament en l’esperit i la lletra del renovador moviment noucentista, l’Administració pública es responsabilitzava plenament d’una tasca que donaria al llarg de tot un segle els seus fruits culturals i socials.

Aquesta exposició mostra la trajectòria d’aquest Servei centenari, actualment anomenat Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), que sempre ha estat a l’avantguarda del debat tècnic, científic i legal en matèria de conservació, catalogació i restauració monumental, i que ha creat en les darreres dècades un mètode específic, el denominat Mètode SCCM, divulgat i emulat al país i a l’estranger.