Presentació del recurs digital “Barcelona, darrera mirada”

web

Barcelona_darrera_mirada

Data: dimecres 17 de juny de 2015
Hora: 12.30 h
Lloc: Sala d’Actes de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Barcelona, darrera mirada és un recurs digital multimèdia elaborat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Departament de Sistemes d’Informació de l’ICUB, que vol oferir als ciutadans un producte de divulgació documental i històrica amb valor afegit. Amb aquest producte es pretenen dos objectius fonamentals:

a) Divulgar i facilitar la consulta d’un conjunt de plànols originals, coneguts com a Quarterons Garriga i Roca, confeccionats per aquest arquitecte entre els anys 1858 i 1860, i considerats un dels documents cartogràfics fonamentals de la ciutat de Barcelona en representar, amb una gran precisió i detall, la seva forma urbana a mitjan segle XIX.

b) Explicar d’una manera amena i, alhora rigorosa, com era Barcelona en aquella època. Una ciutat en plena transformació, encara circumscrita fonamentalment en el perímetre de les muralles medievals, que iniciava la seva expansió urbana per tot el Pla de Barcelona a partir del projecte d’eixample.

Pels seus continguts, es tracta d’un recurs adreçat a molts tipus de públic. Des dels investigadors, especialistes i estudiosos de la història urbana de Barcelona, a qui s’ofereix l’accés per internet i en alta resolució als Quarterons Garriga i Roca, fins al ciutadà curiós que vol descobrir aspectes de la història de Barcelona, sense oblidar la seva possible utilització, amb finalitats pedagògiques, per part dels docents.

Darrere del projecte hi ha també la voluntat expressa de posar en valor la riquesa i la diversitat del patrimoni documental municipal de Barcelona com a recurs fonamental per conèixer la història de la ciutat i per explicar-la de forma amena i atractiva.

Amb imatges digitals d’alta resolució, amb textos, amb documents d’època, amb recorreguts virtuals, amb narracions d’especialistes, amb diverses capes d’informació i amb la utilització d’eines multimèdia, es vol oferir l’accessibilitat a una cartografia fonamental per l’estudi de l’evolució de la trama urbana de Barcelona, i una mirada polièdrica a un moment de la història en què la ciutat està canviant per sempre.