AMCTAIC: Visita Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Móra La Nova i la Catedral del Vi de Pinell de Brai

web

Data: Dissabte 14 de novembre de 2015
Lloc:  Móra La Nova
Horari:
8:00-19:30 h
Inscripció
: 80-85€ (veure tríptic) cal trucar al telèfon 93 780 37 87 o enviar un correu a secretaria@amctaic.org,

MÓRA LA NOVA I PINELL DE BRAI

noname

noname2L’AMCTAIC proposa una visita doblement interessant tant pel seu patrimoni material com immaterial. Pel que fa al patrimoni material visitarem l’important patrimoni ferroviari de l’estació de Móra la Nova i una joia arquitectònica modernista de l’arquitecte César Martinell important arquitecte modernista i col·laborador  d’Antoni Gaudi.

Pel que fa al patrimoni immaterial dinarem al Restaurant de la Catedral del Vi, restaurant que compta amb l’assessorament de Fran López, Xef del Restaurant Villa Retiro de Xerta. Des del 2009 Estrella Michelin i un Sol Repsol al 2013 i 2015, entre d’altres premis que podeu veure a la web de l’hotel:                 http://www.hotelvillaretiro.com/el-restaurante/

A Móra La Nova, es visitarà l’edifici de “l’enclavament”, construït al 1928, el primer enclavament de tipus electromecànic construït per l’empresa americana General Railway Signal de tota la península i un dels primers a Europa, en aquell moment una de la tecnologia més moderna de tot el món.
Va deixar de prestar servei l’any 1981 i va estar abandonat fins la creació de l’APPFI (Associació per la preservació del patrimoni ferroviari i industrial).  A l’any 2003 l’Ajuntament i la APPFI van aconseguir que el Departament de Cultura de la Generalitat el catalogués com a bé cultural d’interès local i es tracta d’una de les poques torres d’enclavaments que queda a Catalunya.
Al maig de 2009 va començar la rehabilitació de l’edifici que es va inaugurar al maig del 2010, actualment museu de la senyalització i comunicacions ferroviàries i Centre d’Interpretació del Ferrocarril i que forma part de la xarxa del mNACTEC.  Entre d’altres curiositats que us explicaran podreu visitar les instal·lacions ferroviàries i fareu un recorregut de 500 metres en una locomotora de maniobres.

Respecte a la Catedral del Vi de Pinell de Brai, joia arquitectònica de César Martinell, fou construïda al 1922, formada per una nau amb 46 dipòsits de ciment de 30.000 litres i 25 dipòsits subterranis que a la seva època podien dipositar més de 2,5 milions de litres de vi, a més d’una altre nau amb un moli artesanal d’oli.

La Bodega està formada per tres naus frontals i dues transversals a la part posterior de l’edifici. Les naus frontals estan cobertes amb arcs equilibrats d’estructura parabòlica, i a les posteriors, on es troba la zona d’elaboració, aquests arcs tenen una gran altura i coberta de fusta.
L’interior es mostra com un gran espai dividit transversalment pels arcs parabòlics que sustenten la coberta. Arcs de grans proporcions que donen com a resultat una sensació de lleugeresa i lluminositat dins de l’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional on destaquen els plafons decoratius, ceràmics,  obra de Xavier Nogués.

Actualment la Bodega Pagos de Híbera gestiona l’edifici, a més d’elaborar els seus vins i olis i de realitzar visites turístiques, oferir cates i donar l’opció de gaudir d’un restaurant en un lloc únic.