48h Open House Barcelona 2016

web

Dates: 22 i 23 d’octubre de 2016
Lloc: Barcelona

portada_festival_2016

Si en l’edició anterior, el festival d’arquitectura va mostrar teatres, pavellons, hotels, dessalinitzadores, oficines, ruïnes convertides en edificis moderns, etc., en aquesta setena edició anem més enllà d’oferir un recorregut estilístic, tipològic i històric. Volem que el festival sigui l’espai-temps, gràcies a la nova secció OPEN SOCIAL, on conflueixen els diferents paisatges de la ciutat: urbà, humà i social, per descobrir com l’arquitectura pot ajudar a millorar la vida de les persones.

L’antecedent de l’Open Social és el Gran Open Extra. Una activitat que culmina i integra la gent gran en el 48H Open House BCN (el novè festival en públic de la ciutat de Barcelona, amb 60.595 persones), i explica la complexitat de la realitat social i tipològica dels habitatges amb serveis on viuen.

Rehabilitació, accessibilitat, sostenibilitat, pobresa energètica i habitatge inclusiu són conceptes i preguntes que es fan els ciutadans i que l’Open Social intentarà respondre de dues maneres: amb l’arquitecte d’emergència, a les reunions ‘Meet the Expert’; i amb les visites programades a l’arquitectura que planteja diferents maneres d’accedir a l’habitatge, fora del circuit convencional, i alhora investiga formes d’habitar. Explicarem els polígons de Montbau i Canyelles, i veurem com l’habitatge ha evolucionat d’ençà que Giráldez, López Íñigo i Subías, Arquitecte(s) de l’Any, van impulsar als anys seixanta, solucions arquitectòniques adequades a exigències tècniques i socials.

La programació del festival, un exemple clar que l’arquitectura no té fronteres, es desenvolupa entre quatre ciutats: a tot Barcelona, des del 2010, a Santa Coloma de Gramenet, des del 2013, a Vilassar de Dalt, des del 2014, i a Sant Joan Despí, des del 2015. Enguany, també a Badalona, per primera vegada, com a CIUTAT CONVIDADA 2016.

BADALONA ens ofereix un ric patrimoni arquitectònic, des del Fòrum Romà, fins al Mercat de la Salut, de Sostres, i l’Institut la Llauna, de Miralles i Pinós, entre d’altres. SANT JOAN DESPÍ ens dóna l’oportunitat de gaudir de l’experiència arquitectònica més completa de l’obra de Josep Maria Jujol, i VILASSAR DE DALT té la millor obra de Rafael Guastavino abans que esdevingués l’arquitecte de Nova York.

Les activitats programades dins la secció OPEN GREEN, que apel·len a la consciència sobre sostenibilitat i temes ecològics, et portaran a visitar, entre d’altres: Can Portabella, Cristalerías Planell i Can Titella, a Barcelona; a SANTA COLOMA DE GRAMENET, l’Edifici Fondo i el projecte pilot ‘Renovació dels habitatges del carrer dels Pirineus’, i també et sorprendran les explicacions d’un Parc Fluvial del Besòs ara generador de vida.

L’OPEN INFRAESTRUCTURES et convida enguany, entre d’altres, a conèixer el port de Barcelona, el principal espai frontera de la ciutat, i el Campus de la Vall d’Hebron, la gran infraestructura sanitària de Catalunya. Es tracta d’espais de gran impacte, planificats amb molta antelació i que incideixen molt directament en el desenvolupament econòmic i social de la ciutat. Com cada edició, el festival d’arquitectura de Barcelona converteix l’espai privat en públic, durant un cap de setmana a l’any. Una bona excusa (si no t’hi has apuntat abans com a voluntari) per quedar amb els amics i descobrir activitats i barris des del punt de vista arquitectònic. Benvingut a la setena edició del festival, que reivindica que l’arquitectura és cultura i que et permet, alhora, descobrir passat i present del paisatge de BARCELONA