AMCTAIC: El Canal d’Urgell

Data: Dissabte 11 de febrer de 2017
Lloc:  Urgell
Horari:
7:30-20:30 h
Inscripció
: 65-75€ (veure tríptic) cal trucar al telèfon 93 780 37 87 o enviar un correu a secretaria@amctaic.org,

Canals d’Urgell _11.02

En aquesta ocasió, i encetant el nou any, l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica us proposa fer una sortida de tot un dia, el dissabte 11 de febrer, per conèixer i visitar una de les infraestructures més importants feta a la segona meitat del segle XIX, El Canal d’Urgell, obra hidràulica que porta aigua des del riu Segre als camps de cultiu situats a les comarques de l’Urgell, Pla d’Urgell, Noguera, Segrià i Garrigues, ofereix una superfície regada total d’unes 70.000 hectàrees i dóna servei a uns 77.000 habitants.

Al matí, començarem visitant a Agramunt, el Pont de Ferro del Canal, amb l’explicació de Joan Grau, pèrit industrial. Després pararem a Mollerussa, on farem la visita guiada a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, situat a l’edifici de la seu administrativa de la Comunitat General de regants dels Canals d’Urgell, edificat entre 1867 i 1876 per Domènec Cardenal, qui fou també l’enginyer director de les obres del Canal. L’exposició de l’espai Cultural conté, a més de la informació relacionada amb els canals, una maqueta del túnel de Montclar. Aquest túnel, de 4917 metres de llargada, construït entre 1853 i 1861, va ser en aquells moments el més llarg d’Europa. L’obra va ser visitada per enginyers de tot el món, tot i que la història de la seva construcció va ser molt controvertida per les condicions de treball i la utilització de presoners.

Tot seguit anirem a l’Estany d’Ivars, que si bé ja existia, va ampliar molt la seva extensió quan es van posar en funcionament els canals.

Dinarem al Castell del Remei, celler edificat per la família del conegut industrial i financer Manuel Girona, promotora també dels Canals d’Urgell, on es van innovar tècniques per a la millora de la qualitat del vi i del sistema de envasat. En el dinar degustarem el vi del Celler. Després farem una visita guiada al Celler, a  l’esplèndid edifici (no visitable l’interior) on residia la família i a l’església de la Verge del Remei amb pintures murals del Josep Obiols.        

Preu soci AMCTAIC: 65 €.  Preu no Soci: 75 €

Inclou:
Visites guiades, transport, dinar, dossier i assegurança.

Hora i lloc de trobada :
7:30 h Hotel Don Cándido (Terrassa)
8:00 h  Plaça Francesc Macià, davant Bar Sandor

Hora i lloc de finalització:
20:00 h Hotel Don Cándido (Terrassa)

20:30 h Plaça Francesc Macià, davant Bar Sandor

Per Inscripcions telèfon: 93 780 37 87 i secretaria@amctaic.org