La Cambra d’Azemar i la transformació arquitectònica de la Figueres del segle XX

Data: Dijous 23 de febrer de 2017
Lloc:  Delegació de l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Plaça de l’Església, 6. Figueres
Horari:
19:00 h
20170201-BCN-PresentacióllibreCambra

Es presenta l’edifici que, enderrocant l’anterior neoclàssic, va construir l’arquitecte modernista Josep Azemar i Pont per a l’entitat el 1901 i que va sobreviure a la desaparició d’aquesta el 1939, allotjant sense massa conflictes estètics la Delegación Comarcal de Sindicatos del règim feixista amb la continuitat pràcticament sense interrupcions del popular Cafè de la planta baixa fins que l’any 1965 fou retornat al municipi. Es presenta aiximateix el context cultural i arquitectònic del país dels anys 50 i 60 per mirar d’explicar quins són els nous paradigmes de modernitat en el franquisme que surt de l’autarquia i celebra pletòric els 25 anys i especialment quines són les ambicions i programes en la ciutat que esdevé “puerta de España” de manera que es pugui situar l’enderroc i la simultània repressió compositiva del nou que el substitueix per a Casa de Cultura / Museo del Ampurdán en un marc una mica més ampli que el de la lluita per la salvaguarda del patrimoni que de fet en aquests anys, just després de l’enderroc a Barcelona de la casa Trinxet, estava a punt de començar arreu del país.