L’arquitectura cristiana preromànica a Catalunya

53.57_puigJosep Puig i Cadafalch, Antoni de Falguera i Josep Goday
2016
Publicat per coedició: Institut d’Estudis Catalans, Departament de Cultura, Museu Nacional d’Art de Catalunya i ICAC
978-84-940565-4-3

Edició a cura de Josep Guitart i Duran, Montserrat Pagès i Paretas, Isabel Rodà i Josep M. Sans i Travé.
650 pàgines.

Publicació en facsímil l’obra de Josep Puig i Cadafalch, Antoni de Falguera i Josep Goday que havia entrat a impremta el 1934, però inèdita fins ara. Després del 1939, tot el material del llibre es va destruir i l’edició es va perdre, excepte un parell d’exemplars de les darreres proves d’impremta, conservades a l’arxiu de Puig i Cadafalch: un exemplar a punt per a ser publicat i un segon en què, fins a la seva mort, va anar anotant totes les novetats de què tenia notícia.

Puig i Cadafalch presentava el llibre com la segona edició de la part corresponent del volum I de L’arquitectura romànica a Catalunya (1909-1918), considerablement ampliada després de més de vint-i-cinc anys d’intenses recerques; igual que havia fet en el llibre L’arquitectura romana a Catalunya, aparegut el 1934, respecte a la part dels antecedents d’època romana del primer volum d’aquella obra.

La present edició incorpora, a més del facsímil de l’original reproduït a partir de les proves conservades per l’autor, textos i imatges d’actualització de cadascun dels capítols.

Presentació del llibre

Data: dijous 30 de març de 2017
Horari:  17.30
Lloc: sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudi Catalans -C. del Carme 47 Barcelona

Jornada en record de Puig i Cadafalch

Amb motiu de l’Any Puig i Cadafalch, que va ser membre fundador de l’IEC i el va presidir, se celebrarà una jornada que inclourà tres ponències ―sobre la seva tasca a l’IEC, la de president de la Mancomunitat i la d’historiador de l’art, a càrrec d’Enric Pujol i Albert Balcells, membres de l’IEC, i de Montserrat Pagès, antiga conservadora del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Tot seguit, es presentarà el llibre L’arquitectura cristiana preromànica a Catalunya, de Josep Puig i Cadafalch, Antoni de Falguera i Josep Goday, que ha estat coeditat per l’IEC i el MNAC. En la presentació intervindran Àlex Susanna, director de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural; Mireia Freixa i Eduard Riu, comissaris de l’Any Puig i Cadafalch, i Josep Guitart, Montserrat Pagès, Isabel Rodà i Josep M. Sans Travé, curadors de l’obra. Obriran l’acte Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Josep Massot, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.