Empúries, la gran empresa arqueològica de J. Puig i Cadafalch 1908 -1923

Inici: 5 d’octubre 2017
Fi: 28 de gener de 2018

Museu d’Arqueologia de Catalunya Passeig de Santa Madrona, 39 – 41, 08038 Barcelona

De dimarts a dissabte: de 9.30 a 19 h Diumenges i festius: de 10 a 14.30 h

web

Empuries-la-gran-empresa-arqueologica-de-J.-Puig-i-Cadafalch-1908-1923_slider_big_large

L’exposició està dedicada a les excavacions d’Empúries, com a projecte arqueològic emblemàtic comandat per Josep Puig i Cadafalch, en el marc de la commemoració del 150 aniversari del seu naixement, comissariat per Eduard Riu-Barrera i la Mireia Freixa.

L’exposició, que es completarà amb l’edició d’un catàleg, es titularà: “Empúries. La gran empresa arqueològica de J. (1908-1923)” i es podrà veure a la sala d’exposicions temporals del MAC-Empúries. Aquesta mostra s’articula en dos espais, el primer, que ocupa el vestíbul, mostra com a tema introductori el temps de les grans excavacions i l’efervescència de la recerca en arqueologia clàssica del Llevant a l’Occident Mediterrani. El segon àmbit, ubicat a la sala pròpiament dita es desenvolupa l’empresa arqueològica emporitana en cinc subàmbits: 1) els precedents a les excavacions oficials, iniciades el 1908, per part de la Junta de Museus de Barcelona; 2) qui en foren els promotors i els principals actors que hi van prendre part; 3) seguirà un ampli espai destinat a explicar l’evolució dels treballs i les grans troballes que es van realitzar, com l’estàtua d’Asclepi; 4) la projecció emporitana de les excavacions, vista des del doble vessant de la difusió acadèmica i la difusió al públic general i escolar; 5) finalment, el paper del museu, tant pel que va a la construcció de l’edifici, com a les peces que s’hi mostraven.

Un dels atractius de l’exposició serà veure algunes de les peces que són les troballes més emblemàtiques d’Empúries, com el cap de la dama flàvia o el mosaic dels peixos, a la vegada que es podrà veure la gran maqueta de la Neàpolis, elaborada als anys 20, que s’ha restaurat amb motiu d’aquesta exposició.