Exposició “Puig i Cadafalch i el romànic de la Vall de Boí”

L’exposició il·lustra l’expedició “missió arqueològica-jurídica a la ratlla d’Aragó” que va tenir lloc l’estiu de 1907 a la regió ribagorçana, i tracta el vessant de Puig i Cadafalch com a estudiós de l’art, especialment del romànic català. El projecte, sorgit del llavors nounat Institut d’Estudis Catalans a iniciativa de l’arquitecte, esdevindria un dels actes fundacionals en la valoració i recuperació del patrimoni artístic del país, en concret de l’art romànic.

Inspirat per la Renaixença en la seva cerca d’arrels culturals catalanes, l’estudiós tenia la voluntat de localitzar formes estructurals que confirmessin l’evolució de l’arquitectura romànica. L’objectiu era inventariar i documentar el patrimoni arquitectònic i artístic de la Vall d’Aran i la part alta de la Conca de la Noguera Ribagorçana, especialment de les valls de Boí i d’Isàvena, mitjançant plànols i fotografies així com la recollida d’informació jurídica.