AMCTAIC. FÒRUM DE PATRIMONI INDUSTRIAL DE CATALUNYA: Els poblats de colonització de les Terres de Ponent

web

Data: Dilluns 23 d’octubre de 2017
Lloc:  Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Via Laietana, 39 , 5ª planta 08003 Barcelona
Hora:
18.30 h
Inscripció gratuïta
: Cal fer inscripció prèvia al telèfon: 93 780 37 87 o bé secretaria@amctaic.org

Mercè Bosch Romà, és arquitecta i professora de la Universitat d’Arquitectura La Salle-Ramon Llull, ens parlarà de “Els poblats de colonització de les Terres de Ponent“.

Es tracta de quatre poblats de nova creació-autosuficients, equidistants i amb mateixa jerarquia- que, enlloc d’estar creats per un propietari d’una empresa o extensió agrícola, van ser creats per l’Institut Nacional de Colonització (INC) per tal d’allotjar la mà d’obra agrícola que havia de posar en producció les terres que l’INC estava acondicionant per al seu cultiu. En tot l’estat espanyol es van construir al voltant de 300 poblats de colonització que estaven vinculats a diferents conques reguívoles.

Els quatre poblats de colonització de les Terres de Ponent – Sucs, Gimenells, el Pla de la Font i Vensilló- es van construir des de 1942 fins 1965 pels arquitectes Alejandro de la Sota, José Borobio i Manuel Jiménez Varea, esdevenint veritables models d’urbanisme en l’àmbit rural. A més es va construir un Centre Tècnic, a les afores de Gimenells, per tal de coordinar els treballs dels enginyers agrícoles i realitzar tasques de docència agrària.