IX Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni de pedra seca

web

Dates : 20-22 d’octubre de 2017
Import: 0-95€ (veure web)
Lloc: Valls de Montcau

Programa

trobada_pedra_seca_58be7a1bd9f73

Els municipis de Mura, Talamanca i el Pont de Vilomara i Rocafort, a la comarca del Bages, posseeixen un important i singular patrimoni arquitectònic que dóna testimoni de la important activitat vitivinícola que va tenir lloc des de finals del segle XVIII i durant el segle XIX fins a l’arribada de la fil·loxera. Es tracta de les tines a peu de vinya situades, en la seva major part, en el sector nord i nord-oest del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, territori conegut com les Valls del Montcau.

Aquestes tines són construccions fetes ara fa uns cent cinquanta anys quan la comarca estava pràcticament entapissada de vinyes. A causa de la trencada i abrupta orografia de les Valls del Montcau, les tines a peu de vinya eren la solució més lògica per evitar que la collita es malmetés, ja que s’evitava el transport del producte a bast dels animals per camins de mal passar.

Els municipis de Mura, Talamanca i el Pont de Vilomara i Rocafort formen part d’aquest territori i s’han convertit en importants centres turístics del centre de Catalunya i ja fa uns anys que els tres ajuntaments treballen per dinamitzar el territori i centren la seva promoció en l’atractiu del seu patrimoni.