AMCTAIC Fòrum de Patrimoni Industrial: El rec comtal:1000 anys d’història

Data: Dilluns 27 de novembre de 2017
Lloc:  Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Via Laietana, 39 , 5ª planta 08003 Barcelona
Hora:
 18.30 h
Inscripció gratuïta Cal fer inscripció prèvia al telèfon: 93 780 37 87 o bé secretaria@amctaic.org

239_details

Enrich H. March, és professor i històriador, llicenciat en Filologia Hispànica, ens parlarà del “Rec Comtal. 1.000 anys d’història”

El Rec Comtal forma part de la història de Barcelona. Aquesta infraestructura hidràulica de dotze quilòmetres de longitud va néixer durant l’Alta Edat Mitjana, entre la caiguda de l’Imperi romà i l’any 1000, per moure molins fariners. Amb el temps regà els rics horts de Montcada, Sant Andreu de Palomar, Sant Martí de Provençals i el Portal Nou, contribuí al desenvolupament industrial del Pla de Barcelona i fou fonamental per al subministrament d’aigua a la ciutat durant els segles XIX i XX.

Aquesta obra analitza el medi natural i geogràfic que en condicionà la construcció, ens dóna a conèixer els precedents de l’abastament d’aigua a la ciutat i ens mostra els vestigis tant de l’aqüeducte romà com del canal medieval i de totes les estructures modernes i contemporànies que s’hi relacionen, tot reconstruint-ne el traçat avui desaparegut. La segona part del llibre presenta un recorregut visual geogràfic i sentimental pel Rec Comtal, que ens mostra un paisatge idíl·lic que encara és a la memòria de les darreres generacions que en van poder gaudir.

El Rec Comtal. 1.000 anys d’història és un homenatge a la infraestructura hidràulica més important que han tingut Barcelona i els antics pobles del Pla, però, alhora, una crida per salvar-ne els vestigis i recuperar els espais ciutadans que encara en mostren el traçat.

Enric H. March (Barcelona, 1959) és llicenciat en Filologia Hispànica i Semítica, exerceix de professor i historiador, i ha treballat de lexicògraf, fotògraf, documentalista i editor. És membre de Tot Història Associació Cultural, del Taller d’Història del Clot-Camp de l’Arpa i de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics.

Els seus treballs com a historiador se centren en la història de la ciutat de Barcelona —sobretot en elements que han deixat vestigis en l’evolució de la trama urbana de la ciutat—, fruit dels quals és el llibre Barcelona, una ciutat de vestigis (2016) i la història del Rec Comtal. És coautor de L’Abans de Barcelona. El Clot-Camp de l’Arpa. Recull gràfic, 1885-1979 (2015) i col·laborador de L’Abans de Barcelona. Ciutat Vella. Recull gràfic 1844-1986 (2016). És també autor del blog Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons.

S’ha especialitzat així mateix en la recerca històrica de l’oci popular a la Barcelona del segle XIX i principi del XX, tema sobre el qual ha fet conferències i seminaris a la universitat i al Museu d’Història de Barcelona, i ha publicat diversos articles en revistes especialitzades.