Exposició Puig i Cadafalch al Museu d’Història de Catalunya

Inici:  14 de desembre de 2017 
Fi: 14 d’abril  de 2018

Museu d’Història de Catalunya Plaça de Pau Vila, 3, Barcelona

De dimarts a dissabte, de 10 a 19h (dimecres fins les 20h)/ Diumenge, festius i els dies 24 i 31 de desembre, de 10 a 14.30h/ Dilluns, 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener, tancat

web

Screenshot 2018-01-15 00.23.30
Josep Puig i Cadafalch, arquitecte de Catalunya

El 2017 ha estat designat Any Josep Puig i Cadafalch per la Generalitat de Catalunya en commemoració del 150è aniversari del seu naixement i el centenari del seu nomenament com a president de Catalunya des del govern de la Mancomunitat, primera forma d’autogovern català del segle XX.

Dins de les celebracions de l’Any s’inclou la present exposició, que és fruit de la col·laboració entre el Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya. Aquesta darrera institució en custodia el fons personal, recuperat el 2006 pel Departament de Cultura de la Generalitat en una de les operacions de salvaguarda documental més importants del país. Una selecció representativa d’aquesta documentació excepcional es presenta avui en aquesta mostra, degudament inventariada, protegida i posada a disposició de la ciutadania.

Josep Puig i Cadafalch, la vida en imatges (1867-1956)

Josep Puig i Cadafalch va ser un personatge de múltiples i riques facetes, tot i que sovint ha estat presentat de manera ben parcial i exclusivament centrada en la seva obra arquitectònica i en l’aspecte d’historiador de l’art romànic. En destaquen, també, les importants contribucions a l’arqueologia o l’urbanisme, però sobretot la seva dedicació política, periodística i sobretot d’acció de govern, tant des dels poders locals com nacionals, vessant que, per contra, ha estat en molt menor grau explorat i reconegut, com també el de capità de grans empreses culturals. El títol de la mostra, Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya, fa referència, d’una banda, a la seva primera activitat professional, i, de l’altra, a la seva activa participació des de molts altres àmbits en la construcció d’un país modern i equiparat amb les altres nacions europees.

El fil conductor de l’exposició és la seva pròpia biografia, de manera que en el recorregut es pot apreciar com es perfilen i combinen les diferents facetes al llarg del complex, i alhora dramàtic, període històric que va viure i que sempre va afrontar amb una gran voluntat de superació i de servei públic.