TAULA RODONA | La recuperació del fons Puig i Cadafalch: adquisició, classificació i restauració (2006-2017)

Una mica d’història…

L’any 1917, en ple ascens de la seva carrera i com a símbol d’aquest, Josep Puig i Cadafalch va passar a residir en un casal singular i propi al bell mig de l’Eixample de Barcelona, al carrer de Provença núm. 231. Amb la reforma llavors empresa, l’edifici va adquirir ple caràcter noucentista, amb elements classicistes al pòrtic i els finestrals, acompanyats de severa decoració ornamental al portal. Va destinar la planta baixa a ús comercial i els dos pisos a residència familiar i estudi professional. Un d’ells fou ocupat d’inici per la seva sogra, l’escriptora Dolors Monserdà, i l’altre pel matrimoni Puig Macià. Els interiors es decoraren amb cura i aparat, tot mantenint el gust pel tractament de les arts aplicades i decoratives. Fora dels períodes d’exili de 1923-1924 i 1936-1941, Puig i Cadafalch va residir-hi fins a la seva mort, el 1956.
L’any 2006, el Govern català va recuperar el mobiliari dels àmbits de treball i recepció de la residència de Puig i Cadafalch així com el seu arxiu personal i el va dipositar a l’Arxiu Nacional de Catalunya per tal que estigués degudament inventariat, protegit i posat a disposició de la ciutadania.
Una selecció representativa d’aquesta documentació excepcional es presenta en l’exposició Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya, on s’ha pogut recrear els espais de recepció, estudi i treball de Josep Puig i Cadafalch entre les dècades dels vint i els cinquanta, tal com mostra la documentació fotogràfica, i amb el mobiliari original, els estris de treball, la màquina calculadora, la càmera fotogràfica, les mostres de materials, els guixos amb models històrics d’ornamentació arquitectònica i altres peces complementàries.
web

Taula rodona al voltant del fons personal de Josep Puig i Cadafalch, recuperat l’any 2006 pel Departament de Cultura de la Generalitat en una de les operacions de salvaguarda documental més importants del país.
Participants:

Eduard Riu-Barrera i Mireia Freixa
comissaris de l’exposició “Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya”

Pep Paret
Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

Ramon Planes Albets
responsable de la Secció de Projectes i Protecció del Patrimoni Documental

Josep Fernandez Trabal
responsable de l’Àrea dels Fons Històrics de l’Arxiu Nacional de Catalunya

Dia: dijous 1 de març
Hora: 18.30h
Lloc: auditori  Museu d’Història de Catalunya
Preu: activitat gratuïta

Més informació: visita l’exposició Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya