AMCTAIC Fòrum de Patrimoni Industrial: Arquitectes, enginyers i empreses en la construcció de la xarxa de mercats de Barcelona del segle XIX

web

 

Data: Dilluns 28/05/18.
Hora: 18:30h
Lloc: Auditori Pompeu Fabra, 5a planta. Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Via Laietana, 39
Inscripció gratuïta: Cal fer inscripció prèvia per telèfon 93 780 37 87 o bé per correu electrònic a secretaria@amctaic.org

 

Fòrum de Patrimoni Industrial. Ramon Graus, arquitecte i professor de la UPC ens parlarà sobre “Arquitectes, enginyers i empreses en la construcció de la xarxa de mercats de Barcelona del segle XIX”
La Barcelona del segle XIX construí en uns 70 anys una potent xarxa de mercats, la majoria dels quals foren coberts de ferro. En la seva producció s’interrelacionaren arquitectes municipals com Antoni Rovira i Trias o Pere Falqués, mestres d’obres com Josep Fontserè i Mestre, enginyers com Josep Maria Cornet i Mas, i empreses com La Maquinista Terrestre i Marítima o els Tallers de Joan Torras. La seva obra col·lectiva donà forma a una nova urbanitat dels equipaments de la ciutat que pretenia convertir-se en metròpoli.

El conferenciant:
Ramon Graus (Sant Llorenç de Morunys, 1968) és arquitecte i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Els seus treballs de recerca històrica se centren en l’estudi de les interdependències entre tècnica i arquitectura al món contemporani. Entre els seus treballs cal destacar la seva tesi doctoral “Modernització tècnica i arquitectura a Catalunya, 1903-1929” (2012) [12è Premi IEC de Teoria i Crítica d’Arquitectura Lluís Domènech i Montaner 2014] i els textos L’arquitectura del mercat del Born (2017), “Michel de Bergue, Josep Maria Cornet i Mas, Joan Torras Guardiola: Tres pioneros de las estructuras metálicas en Cataluña” (2016) i, conjuntament amb d’altres autors, “El hormigón armado en Cataluña (1898-1929): cuatro empresas y su relación con la arquitectura” (2017), “The Beauty of a Beam: The Continuity of Joan Torras’s Beam of Equal Strength in the Work of his Disciples—Guastavino, Gaudí, and Jujol” (2015), “El paper de Joan Torras Guardiola en l’arquitectura del seu temps” (2011), “Fèlix Cardellach, en la reinvención del ingeniero” (2010), “L’Eixample Cerdà i la «construcció catalana»” (2009) i el capítol d’arquitectura de L’Escola Industrial de Barcelona (1904-2004): cent anys d’ensenyament tècnic i d’arquitectura (2008).

Recentment ha estat comissari amb Manuel Guàrdia i José Luis Oyón de l’exposició “Born: Memòries d’un mercat” a El Born Centre de Cultura i Memòria (2017).