AMCTAIC FÒRUM DE PATRIMONI: La recuperacó d’espais industrials per a activitats culturals: La Nau Ivanow i la Nau Bóstik

web

Data: Dimarts 25/09/18
Hora: 18:30h
Lloc: Auditori Pompeu Fabra, 5a planta. Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Via Laietana, 39
Inscripció gratuïta: Cal fer inscripció prèvia per telèfon 93 780 37 87 o bé per correu electrònic a secretaria@amctaic.org

Recuperar la memòria històrica de Barcelona és recuperar part del seu patrimoni urbanístic fabril. Una de les assignatures pendents de Barcelona és posar en valor el que un dia va ser el motor de la revolució industrial al sud d’Europa durant els segles XVIII i XIX. Entre 1830 i 1980 Barcelona va esdevenir una gran fàbrica que convivia amb l’espai residencial. Aquesta realitat posa sobre la taula la trista desaparició de moltíssimes fàbriques o espais industrials que eren part del paisatge natural de Barcelona durant més d’un segle. És aquí on nosaltres des de la comunitat i el territori, volem desenvolupar el que tantes vegades hem sentit com el dret a la ciutat. Com s’ha d’entendre aquest dret?.
Enfront d’una ciutat que torna a esdevenir un espai de pugna entre els interessos privats i la ciutadania, amb la nova bombolla del lloguer volem apostar per espais on encara sigui possible combinar dos elements fonamentals. 1/ La recuperació de part del patrimoni industrial i el seu ús per part de la comunitat que vertebra un territori. 2/ L’exercici de la cultura lluny de l’esdeveniment sinó com a eix transversal que entrecreua les nostres vides. Recuperació de patrimoni, cultura de base i dret a la ciutat.

Els conferenciants:

Xavier Basiana i Vers
és arquitecte i fotògraf, nascut a Manresa (Barcelona). És un apassionat del barri de la Sagrera, a Barcelona, on viu des de 1970. El desembre de 1997 va adquirir una antiga fàbrica que va restaurar per a convertir-la en centre cultural multidisciplinari, la Nau Ivanow, actualment gestionada per la Fundació Sagrera que va fundar el 2006. Com a arquitecte, la seva obra més rellevant és la relacionada amb la urbanització del sector de la Sagrera. El 1990, ell i els seus col·laboradors van dissenyar un projecte urbanístic a la zona de l’estació de la Sagrera, amb la ubicació de la terminal de l’AVE en aquests terrenys. També és de destacar la supervisió de les obres del Palau Sant Jordi, d’Arata Isozaki; el projecte per al Museu Olímpic de Barcelona a Montjuïc. Com a fotògraf ha realitzat el seguiment de les obres de l’Anella Olímpica de Barcelona i de la transformació de L’Hospitalet de Llobregat. Va exposar al MACBA, el 2012, inclòs en “Volum”. També va participar en el 2008 en “L’Arxiu Universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna”. Ha editat més de 15 publicacions de gèneres diversos (història local, catàlegs d’artistes). El 3 de desembre de 2009 li va ser concedida la medalla d’honor de Barcelona per la seva trajectòria desenvolupada en estreta vinculació amb el barri de la Sagrera i el seu moviment associatiu. Va crear i gestionar l’Espai 30 de la Sagrera al costat de la Nau Ivanow i des del febrer del 2015 està creant un nou i ambiciós espai cultural anomenat la Nau Bostik. (Agost 2018). 

Jorge Sanchez Jimenez

Educador social amb experiència en treball comunitari. Membre fundador de l’associació RAI (Recursos d’Animació Intercultural) amb una trajectòria profesional desenvolupada a través de tres eixos: el treball comunitari, els projectes en l’àmbit de la cultura i la vinculació amb el territori. Actualment treballa com a gestor cultural a la Nau Bostik implementant la gestió comunitària com a eina per a la transformació social.