Debat: El futur de la plaça dels Països Catalans i els entorns de l’estació de Sants

El 2019 ADIF va convocar un concurs per a l’avantprojecte d’ampliació i millora de l’estació de Barcelona Sants i de reordenació de la plaça dels Països Catalans, que es va adjudicar a l’estudi RCR Arquitectes. Ara, en el marc del procés de redacció d’aquest avantprojecte, l’Ajuntament de Barcelona i ADIF han acordat obrir un procés participatiu que enriqueixi el treball que s’està duent a terme.

El proper 5 de març a les 12.30 h el COAC organitza, juntament amb el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, una jornada de debat, que es podrà seguir en directe per Microsoft Teams. Durant la sessió es parlarà sobre l’estació i la seva relació amb l’entorn, tenint en compte qüestions com la connectivitat amb els barris, els usos i la vida en l’espai públic, fent especial atenció a la plaça dels Països Catalans, obra dels arquitectes Helio Piñón i Albert Viaplana, referent urbà i Premi FAD d’Arquitectura de 1983.

Des d’aleshores, els diferents canvis que ha anat patint l’estació han desvirtuat tant la pròpia plaça com la resta dels seus entorns tal com havien estat inicialment concebuts, posant en evidència la fragilitat que sovint pateix l’espai públic no edificat a l’hora de ser reconegut pel seu valor patrimonial. El debat posarà en relleu doncs l’oportunitat que ara es té de recuperar i posar en valor els elements identitaris originals de la plaça.

Programa:

Benvinguda a càrrec de Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona del COAC

Xavier Matilla, arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona
Estratègies urbanes de l’entorn de l’Estació de Sants

RCR Arquitectes. Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta
Avenços de l’avantprojecte de l’entorn de l’Estació de Sants

David Viaplana, arquitecte 
Presentació dels elements identitaris a recuperar de la Plaça dels Països Catalans

Antoni Vilanova, president de l’AADIPA
La Plaça dels Països Catalans com a exemple de l’inventari de l’arquitectura moderna en l’espai públic

Torn obert de paraules de les persones convidades a fila zero i del públic.
A fila zero comptarem amb la participació dels enginyers Jordi Julià i Andreu Ulied i els arquitectes Marta Bordas, Carles Casamor, Ricard Ferigcla, Josep M. Montaner, Lara Pérez, Mar Santamaria i Sílvia Sasot.

Inscripcions
Cal inscripció prèvia. Les persones inscrites rebran un correu electrònic amb les instruccions per seguir en directe la jornada.

Acte organitzat conjuntament amb: